Elevii din Uricani, români de români, în suflet, acțiune și atitudine

Întâia zi a lui Decembrie, cea care de 99 de ani îi unește pe toți românii, a fost celebrată la Uricani și în cadrul Liceului Tehnologic Retezat. Aici a avut loc o manifestare încărcată de semnificații, în care peste 300 de români – elevi, cadre didactice și invitați –   au creat o atmosferă emoționantă, români demonstrând, o dată în plu că patriotismul nu este un cuvânt desuet.

Spectacolul, organizat de elevii claselor gimnaziale și liceale, cu sprijinul Consiliului Școlar al Elevilor, s-a desfășurat pe terenul de sport, în ziua de 29 noiembrie 2017.

Intonarea imnului național, care a deschis programul artistic,  a creat un moment cu o intensă încărcătură afectivă, în care fiecare participant la eveniment s-a simțit român, sufletele tuturor oscilând parcă la unison, pe aceeași lungime de undă.

Elevii claselor de liceu au subliniat importanța Zilei Naționale citând spusele  oamenilor celebri care au omagiat de-a lungul vremii acest însemnat eveniment al devenirii noastre.

A venit apoi rândul elevilor din clasele gimnaziale să susțină un recital de muzică și poezie, în pregătirea căruia au fost coordonați de doamna profesoară Marinela Bărzăune.

Liceenii au decis să aducă în fața spectatorilor ceea ce au considerat reprezentativ pentru câteva dintre regiunile care, în 1918, au dat viață României Mari.

Elevii claselor a IX-a A și a IX-a B au reprezentat  Țara Românească, delectând spectatorii cu dansurile Ungurica și Hora ca la Romanați și cu bucate alese din gastronomia oltenească.

Dobrogea a fost prezentată de elevii clasei a X-a A, care au interpretat cunoscutul dans aromân Pamporea și au surprins în preparatele lor rafinamentul artei culinare dobrogene.

Elevii claselor a XI-a A și B au ales regiunea Ardealului pe care au adus-o în atenția publicului prin dansul De-a lungul și prin melodiile Ardealule, pământ sfințit și În Ardeal, la mine-acasă, interpretate de surorile Ana și Elena Mojoatcă. Tabloul acestei regiuni  a fost întregit de  mâncărurile tradiționaleardelenești, creații pe cât de colorate, pe atât de savuroase.

Bucovina a prins viață prin eforturile elevilor din clasele a XII-a A și B. Denis Fieraru a interpretat melodia Cântă cucul, iar colegii săi au dansat Hora pe dreapta și Ciuleandra. Fetele și-au dovedit măiestria preparând râvnitele bucate bucovinene.

Potrivit președintelui Consiliului Elevilor de la Liceul Tehnologic Retezat Uricani, Alexandru Malairos, liceenii au fost ajutați în realizarea acestor activități de profesorii diriginți: Alina Bobric, Ilie Parvan, Cornelia Suciu, Florin Radeș, Olenca Ghețău, Delia Kandut, Anca Stoi. Spectacolul a fost completat de evoluțiile unor elevi talentați – Petrișor Silași, Elena Calotă, Denisa și Alex Curtianu – care au interpretat melodii populare autentice spre încântarea tuturor celor prezenți.

Toate clasele participante au fost răsplătite cu diplome, ca o recunoaștere a eforturilor și a dăruirii de care au dat dovadă în realizarea acestui eveniment.

Spectacolul s-a încheiat cu simbolica horă a unirii, cea care sugerează în veac unitatea noastră națională.

 

[slideshow_deploy id=’27028′]