A început judecata în dosarul Mineriadei din 1990

În dosar sunt inculpate 14 persoane printre acestea fiind și fostul lider al minerilor, Miron Cozma, Ion Iliescu, Petre Roman ori fostul șef al SRI.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 se află pe rolul Curții Militare de Apel București, iar procesul se anunță unul de durată în condițiile în care sunt de audiat 1.500 de victime şi 600 de martori.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie şi au fost trimiși în judecată, pentru crime împotriva umanităţii fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990 autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Miron Cozma, preşedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului” și Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni sunt și ei învinuiți de infracţiuni contra umanităţii.

Anchetatorii arată în rechizitoriu că minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureştiului şi alte persoane având legătură cu manifestaţiile din Piaţa Universităţii, imaginile cu actele de violenţă comise de mineri pe străzile oraşului fiind mediatizate în întreaga lume.

Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz are 2.000 de file.

[slideshow_deploy id=’36590′]



(Următoarea știre) »