Complexul Energetic Hunedoara, anchetat de Comisia Europeană

Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie hunedorean sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
Comisia Europeană a aprobat un ajutor în aprilie 2015, în valoare de 37,7 milioane de euro. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa şase milioane de euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil.
Comisia apreciază că producătorul hunedorean a primit un împrumut menit să finanţeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum şi împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane de euro menţine întreprinderea pe linia de plutire. În al doilea rând, susţine CE, planul de restructurare nu prevede o contribuţie perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare şi nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenţei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului.
Comisia îşi va continua investigaţiile pentru a afla dacă preocupările sale iniţiale se confirmă.
[slideshow_deploy id=’24093′]