Salvare și căutare cu drona

Echipamentele de zbor îi ajută pe salvatori să „scaneze” regiuni întinse în acțiunile de căutare și salvare, economisește timpul echipelor din teren și are acces în zone greu accesibile.

„În ultima perioadă în dotarea echipelor salvamont au început să intre şi dronele, folosite nu numai pentru cercetarea aeriană, ci în urma testelor efectuate, şi pentru transportul anumitor echipamente de salvare sau medicale, fiind deja testate pentru transportul defibrilatoarelor, rachetelor de semnalizare, acumulatorilor pentru staţiile de emisie recepţie sau instalaţii de iluminat. În acest moment folosesc dronele în activitatea de salvare montană echipele din Argeș, Gorj, Hunedoara, Mureş, Harghita, Vâlcea și Petroşani.

Un astfel de aparat de zbor există în cadrul Serviciului Județean Salvamont Hunedoara și este trimis în întregul județul, în urma solicitărilor trimise de echipele de salvare. Echipa Salvamont Petroșani, care acționează cu precădere în Șureanu și Parâng, are propria dronă pe care o utilizează în misiuni. Aparatul de zbor a fost achiziționat de unul dintre salvatorii montani din bugetul familiei, dar este folosit și la Serviciul Salvamont Petroșani. Potrivit șefului echipei din Parâng, Remus Popescu, drona este deja folosită de ceva vreme în misiuni. Cu o autonomie de zbor de circa jumătate de oră, drona scanează și filmează în zone în care accesul este aproape imposibil.

[slideshow_deploy id=’13837′]