O nouă încercare de a ieși din spatele gratiilor

Hackerul va încerca peste căteva zile să-i convingă pe judecătorii Tribunalului Hunedoara să-l lase în libertate. Instanța de fond i-a respins solicitarea de liberare condiționată.

 

Marcel Lazăr Lehel, hackerul român care a spart conturile demnitarilor americani, a cerut să fie lăsat în libertate înainte de a-și executa în totalitate pedeapsa. Cererea de liberare condiționată i-a fost respinsă, însă decizia instanței de fond a fost cotestată de individ. Ultimul cuvânt îl au judecătorii Tribunalului Hunedoara, contestația urmând să fie analizată la termenul din 23 octombrie a.c. Bărbatul își execută pedeapsa privativă de libertate la Penitenciarul Deva, după ce a făcut mai multe infracțiuni cibernetice, undele dintre ele stârnind scandaluri internaționale. Lehel a reușit să spargă site-ul fostului secretar de stat american Collin Powell și a accesat conversații desfășurate timp de ani de zile de pe contul de AOL al demnitarului. Totodată, arădeanul a ghicit parolele de la conturile Corinei Crețu și pe cele ale lui Powell, dar a atacat și conturile senatorului american Lista Murkowski, membrilor familiei Rockefeller, ai unor foști agenți ai FBI și Secret Sevice, dar și a fratelui lui Barbara Bush. Acesta a spart și conturile de Yahoo și Gmail ale fostului șef al SRI, George Maior. În ianuarie 2014, Lehel a fost arestat de DIICOT, el fiind ridicat din propria casă de oamenii legii. Câteva luni mai târziu a fost condamnat la închisoare și a recunoscut că a comis atacuri cibernetice asupra aproximativ 100 de americani de-a lungul unei perioade de 14 luni. În România, hackerul Marcel Lazăr Lehel a fost condamnat de Tribunalul București la şapte ani de închisoare cu executare. Pentru faptele sale a fost pedepsit cu închisoarea și în SUA.

Pe de altă parte, în „dosarul de extrădare al lui Guccifer” Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii. Instanța a dispus extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare, aplicată de către Tribunalul Statelor Unite – Districtul de Est Virginia- Secţia Alexandria, pentru comitere infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată. ” Decizia instanței de apel a fost contestată de Marcel Lazăr Lehel.

[slideshow_deploy id=’24093′]