Avram Iancu a ajuns la gura Bosforului. Aventura sa înot pe Marea Neagră se încheie pe 30 octombrie.

Curajsul sportiv din Petroșani Marius Avram Iancu este pe cale să încheie cu succes o nouă aventură demnă de Cartea Recordurilor în domeniul care l-a consacrat la nivel mondial: înotul. Astfel, peste câteva zile, Avram Iancu va încheia traveresarea Mării Negre de la Sulina la Istambul, o aventură pe cât de curajoasă, pe atât de periculoasă.

Cu ajutorul bunului Dumnezeu, sportivul din Valea Jiului a anunțat că a ajuns, duminică seara la gura Bosforului. Mai exact, pe plaja de sub cetatea Rumeli Feneri, ce străjuiește această strâmtoare urmând ca ultimii 400 de metri care-l despart de finalul călătoriei sale înot pe Marea neagră să se încheie în cusul zilei de 30 octombrie.

”Practic, am străbătut distanța Sulina -Istanbul. Doar 400 de metri mă mai despart de intrarea în Bosfor. Și o voi face mâine într-o zi importantă: este Ziua Națională a Turciei. Transmit pe această cale cele mai calde salutări poporului turc. Totodată, sunt tare bucuros că, într-o astfel de zi, un român va străbate înot acest loc de maximă securitate, restricție, plin de istorie, cu un trafic infernal, escortat de către Paza de Coasta turcă. Mulțumesc!”, a declarat Avram Iancu.

Acesta apreciază că, deși a traversat înot celebrul Canal al Mânecii, intrarea în Bosfor în produce mai multă emoție și un respect mult mai mare, deosebit. ”Se prea poate ca aici, conform cu o teorie, pe care am studiat-o în câteva rânduri, să fie cauza potopului biblic. Conform cu teoria, în urmă cu mai multe mii de ani, Bosforul nu exista. Un cataclism de proporții impresionante a rupt continentul în acest loc , fisurându-l. Marea Neagră (care la acea vreme era un lac cu apă dulce, mult mai restrâns) a fost inundată de apele sărate ale Mediteranei. Egalizarea apei nu s-a făcut într-o singură zi. A durat ceva vreme. Timp în care malurile Mării Negre au fost inuntate (230 km) în zona țării noastre. Actualele guri de vărsare ale Dunării sunt tinere! Pe acele vremuri ale cataclismului, mărețul fluviu, pe care l-am străbătut înot anul trecut, se varsa mai la sud. Albia vechii scurgeri se vede foarte clar și pe o banală harta google. Așadar, aici în Bosfor, se pare ca a fost cauza sfârșitului unei lumi întregi. Și sfârșitul familiei lui Brâncoveanu.  Apa este rece. Îndur hipotermie! Dar în 30 octombrie voi ajunge la destinația finală”, spune cu mândrie, bravul nostru compatriot Avram Iancu.

[slideshow_deploy id=’17636′]