MApN: Diurna militarilor aflați în misiune în străinătate se modifică. Ce alte schimbări a mai pregătit MApN

MApN: Diurna militarilor aflați în misiune în străinătate se modifică. Ce alte schimbări a mai pregătit MApN

Ministerul Apărării vrea să modifice sumele alocate pentru diurna angajaților trimiși în misiuni în străinătate, la același plafon, deoarece legislația actuală prevede sume diferite pentru ofițeri/subofițeri/alte categorii de personal, deși locația este aceeași pentru aceste persoane.

Legea prevede că drepturile de hrană, diurnă, cazare, recreere, facilitarea legăturii cu familia  și transport ale personalului civil și militari participant la misiunile și operațiile prevăzute în același act normative, se stabilesc prin hotărâre de guvern.

Hotărârea nr. 1086/2004 (nepublicată în Monitorul Oficial), stabilește cuantumuri diferite ale diurnei în valută, în funcție de categoria de personal, ceea ce duce la unele discriminări de tratament juridic pentru personal angajat aflat în situații similare, se arată în nota de fundamentare a proiectului postat în dezbatere publică pe pagina MApN.

Conform art. 2, hrana și cazarea sunt asigurate de unitățile care îi trimit pe angajații MApN în misiuni, în baza acordurilor/înțelegerilor încheiate între autorități.

În cazul celor care execute misiuni în afara locului/localității de dislocare, alocația valorică va fi suplimentată cu 5 euro/zi/persoană.

Pentru perioadele de recreere și facilitarea legăturii cu familia, personalul va avea alocată suma de 1 euro/zi/persoană.

 legestart.ro

[slideshow_deploy id=’27126′]