Oaia ”Brează” din Petrila ar putea obține finanțare europeană

La invitația primarului Vasile Jurca, astăzi a avut loc la Casa de Cultură din Petrila o întâlnire importantă între crescătorii de oi din Petrila și conducerea Asociației Crescătorilor de Ovine ”Dacia” Hunedoara.

Această întâlnire a avut la bază informarea crescătorilor de oi din Petrila cu privire la beneficiile pe care le pot avea aceștia datorită rasei de oi pe care o cresc, Oaia ”Brează”, considerată drept fiind oaia care produce cel mai mult lapte și carne, vizavi de subvențiile europene de care aceștia ar putea beneficia dacă își omologhează și atestă rasa.

La întâlnirea de la Petrila au participat Dumitru Andreșoi, președintele Asociației ”Dacia” Hunedoara și Ing. Gheorghe Dan Neață, director coordonator al cărții de rasă la aceeași asociație. Aceștia au explicat celor prezenți, că nu este suficient să dețină o rasă de oi foarte bună pentru a obține finanțări europene, este important ca acestea să figureze în registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană, precum și pașii pe care crescătorii noștri de ovine trebuie să îi facă pentru a putea avea o oaie certificată și competitivă la nivel european.

Oaia ”Brează” este întâlnită mai des în Valea Jiului, numai în Petrila sunt în jur de 7500 de capete. Această rasă posedă o constituție mai delicată, pe lângă producția mare de lapte și carne, a transmis docilitate, afecțiune maternă și aceste calități impresionează, iar crescătorii de ovine din Petrila ar putea concura chiar și cu cei din Alpii francezi.

Inginerul Gheorghe Dan Neață, fost director general în Ministerul Agriculturii, este în acest moment angajatul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, asociație care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Țurcană și profesor universitar la Facultatea de Genetică din Timișoara. Asociația a fost înființată și este condusă, din funcția de președinte, de crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat oier din România, având în proprietate în jur de 40.000 – 45.000 de oi.

Aceștia și-au arătat tot sprijinul pentru ca și crescătorii de ovine din rasa ”Brează” să poată beneficia de acest important ajutor european pe termen lung. De asemenea, primarul Vasile Jurca a asigurat atât crescătorii de ovine, cât și delegații Asociației Crescătorilor de Ovine, de toată disponibilitatea pentru a sprijinii această activitate, punctând importanța acestei îndeletniciri pentru comunitatea din Petrila.

[slideshow_deploy id=’17636′]