Hacker-ul Guccifer, predat autorităţilor din SUA. Ce pedeapsă va executa cel care a spart conturile de mail ale familiei Bush

Hacker-ul cunoscut drept “Guccifer” sau “Micul Fum”, Marcel Lehel Lazăr, a fost predat autorităţilor judiciare americane pentru a executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni de închisoare la care a fost condamnat în 2016.

Guccifer a fost condamnat de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere.

Potrivit Agerpres, ca urmare a unei informări primite de la Interpol, Curtea de Apel Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr. 61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hacker-ul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.

Curtea de Apel Alba Iulia a aprobat în 10 septembrie 2018, solicitarea autorităţilor SUA privind extrădarea hackerului Guccifer în această ţară pentru executarea în întregime a pedepsei de 4 ani şi 4 luni de închisoare. Lazăr Marcel Lehel a fost condamnat după ce a ”spart” mai multe conturi de e-mail ale familiei Bush. Hackerul a recunoscut în faţa instanţei americane că a ”spart” şi e-mailul fostei secretare de stat Hillary Clinton, de unde ar fi sustras circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate si alte 22 de nivel Top Secret.

”În baza art. 52 al.3 din Legea nr.302/2004 admite cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 08.08.2018. Dispune extrădarea cetăţeanului român – persoana extrădabilă Lazăr Marcel Lehel în vederea executării pedepsei de 52 luni închisoare cu deducerea perioadei executate în arest de la 01.09.2016 până la 12.10.2016, aplicată prin sentinţa penală emisă la data de 01.09.2016 de către Tribunalul Statelor Unite – Districtul de Est Virginia- Secţia Alexandria, pentru săvârşirea infracţiunilor de: acces neautorizat la un sistem informatic protejat; furt de identitate în formă calificată”, se afirmă în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Extrădarea hacker-ului în SUA a devenit posibilă după ce, în 23 octombrie 2018, Lazăr Marcel Lehel a fost eliberat condiţionat de Tribunalul Hunedoara din executarea pedepsei de 7 ani de închisoare la care a fost condamnat în România, în 2014, pentru infracţiuni similare. ”Admite contestaţia formulată de condamnatul LAZĂR MARCEL LEHEL, împotriva sentinţei penale nr. 974/2018, pronunţate de Judecătoria Deva în dosarul nr. 6478/221/2018. Desfiinţează integral sentinţa penală atacată şi, în rejudecare: În baza art. 587 al.1 C.pr.pen. raportat la art.59 din Codul penal din 1969, cu aplicarea art. 5 din Cod penal, admite cererea formulată de condamnatul LAZĂR MARCEL LEHEL, în prezent deţinut în Penitenciarul Deva şi dispune liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 1667/2014 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală”, se precizează în minuta deciziei de la Tribunalul Hunedoara.

În România, Guccifer a fost acuzat că a intrat ilegal în conturile de mail ale directorului SRI George Maior şi ale europarlamentarului Corina Creţu. Acesta a mia fost acuzat de încălcarea intimităţii virtuale ale unor nume cunoscute din România, între 2010 şi 2011. Astfel, Guccifer a accesat ilegal conturile de Facebook şi adresele de e-mail ale unor persoane publice, printre care vedetele Pro TV Corina Caragea, Dragoş Moştenescu, Laura Cosoi. Pe lângă aceştia, hackerul a mai pătruns în conturile de mail ale altor vedete precum: Bianca Drăguşanu, Cristian Pulhac, Ada Milea sau Rona Hartner. Printre alţii, Guccifer a mai ”spart” conturile unor personalităţi precum comedianul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, CEO companiei de asigurări americane MetLife şi John Negroponte, fostul ambasador SUA la ONU.

ziarulunirea.ro

[slideshow_deploy id=’19661′]