Exploatarea Culturală Petrila are din 15 noiembrie 2018, un Muzeu și un Monument al Salvatorului Mineri

”Fie să renască cel ce har are de-a renaște, curățit prin jar / Din cenușa-i poprie și din propriu-i scrum, astăzi ca și mâine, pururi și acum !” Nu puteau fi alese alte simboluri mai grăitoare decât emoționantele versuri din la fel de emoționantul imn al legendarei trupe Phoenix, pentru a marca dezvelirea oficială a unui monument dedicat Salvatorilor Mineri în Valea Jiului.

Asumat public în urmă cu exact un an de zile de către Asociația Salvatorilor Minieri din România, prin vocea președintelui acestei asociații – dr.ing. George Artur Găman, proiectul a prins viață, iar la mijloc de noiembrie, într-o zi cu puternice reverberații pentru istoria recentă a mineritului din Valea Jiului – 10 ani de la tragedia din subteranul Minei Petrila, care a răpit viața altor 13 bravi mineri și salvatori mineri –  a fost dezvelit la Petrila, exact pe locul în care ruinele Exploatării Miniere Petrila se transformă, grație unor oameni remarcabili care se încăpățânează să țină vie memoria mineritului din acest oraș-martir al eroilor căzuți în abataje, într-o veritabilă Exploatare Culturală.

Nu întâmplător, momentul în care Petrila și întreaga Vale a Jiului comemorează trecerea unui deceniu de la ultima mare tragedie minieră din Valea Jiului în care focul din subteran a răpit viața unor mineri și salvatori mineri, a fost marcat de dezvelirea ”Monumentului Salvatorului Miner”, făcută, simbolic, tot prin intermediul focului. Realizat de artistul Darius Hunea (cel care, de altfel, a dus la bun sfârșit și proiectul realizării unui alt important monument dezvelit la Petrila în acest an și dedicat lui Ion D. Sîrbu și Constantin Brâncuși), ”Monumentul Salvatorului” realizat din fier forjat și înfățișând un salvator minier, a fost denumit de autor ””S.O.S. – Save our Sîrbu”, în semn de omagiu adus în același timp autorului celor mai frumoase povestiri despre mineri, scriitorul a cărui operă și personalitate i-au inspirat pe ce care au făcut posibilă transformarea Exploatării Miniere Petrila în Exploatarea Culturală Petrila.

Și tot cu acest prilej, în clădirea fostei Stații de Salvare Minieră de la EM Petrila a fost inaugurat primul Muzeu al Salvatorului Miner din România, dedicat memoriei tuturor salvatorilor minieri din Valea Jiului care şi-au pierdut viaţa în subteran în încercarea de a-și salva ortacii. Piesele ineditului muzeu au fost recuperate de salvatorul Cătălin Cenușe din magaziile fostei mine, de la foștii colegi sau din diverse ”colecții” personale ale unor foști șefi și angajați ai minelor din Valea Jiului, dar și din donațiile făcute de INCD INSEMEX, CEH sau SNIMVJ.

Evenimentul organizat pe 15 noiembrie 2018 la Petrila i-a reunit nu doar pe cei care au simțit nevoia de a rememora momentul trist de acum 10 ani când, în subteranul minei Petrila aveau să se producă două puternice explozii, la interval de câteva ore, explozii care aveau să ducă la moartea unui număr de 13 mineri și salvatori mineri, dar și la traumatizarea altor zeci de mineri prinși în cele două deflagrații. Tragedia a condus, de altfel, la luarea deciziei radicale de închidere a Minei Petrila, cea mai veche mină de cărbune din România și cea mai adâncă mină de cărbune din Europa.

Astfel, la ceremoniile din 15 noiembrie 2018 au fost prezenți la Petrila, alături de organizatori – Asociația Planeta Petrila (președinte Mihai Danciu), Asociația Salvatorilor Mineri din România (președinte George Artur Găman), Asociația ”Condiția Română” (președinte Ion Barbu), Primăria orașului Petrila (primar Vasile Jurca) – reprezentanți ai Prefecturii județului Hunedoara (prin subprefectul Dorin Bretean), ai Consiliului județean Hunedoara (prin președintele Mircea Flaviu Bobora și consilierul județean Doinița Maria Bălănesc), ai Societății Naționale de Închderi Mine Valea Jiului (director Pavel Dreghici Vasile), ai Complexului Energetic Hunedoara (director: Samuel Dioane) ș.a.m.d.

[slideshow_deploy id=’20328′]