Minivacanța de Sfântul Andrei 2018: Românii se vor bucura de trei zile libere

La sfârșitul lunii, pe 30 noiembrie, în calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie pică sărbătoarea Sfântului Andrei, Ocrotitorul României. Pentru că Sf Andrei pică într-o zi de vineri, românii vor beneficia de o minivacanță de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică.

Ziua de Sfântul Andrei 30 noiembrie, este decretată zi liberă de la stat, astfel că elevii și bugetarii vor avea liber și pot beneficia de trei zile libere.

Potrivit Codului muncii, munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142. Astfel că, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații vor beneficia, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Mai exact, dacă salariatului care a lucrat într-o zi de sărbătoare legală nu i s-a acordat din motive justificate timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, i se va acordă un spor la salariu de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

ziarulunirea.ro

 

[slideshow_deploy id=’13835′]