UE va finanța rețelele de internet gratuit în spații publice, la Vulcan, Lupeni și Petrila

Comisia Europeană a publicat lista municipalităților câștigătoare ale primului apel de proiecte din programul WiFi4EU, un proiect prin care 224 de localități din România vor primi bonuri valorice de 15.000 de euro fiecare pentru instalarea de puncte de acces public și gratuit la internet wireless în spațiile publice.

Printre cele 224 de localități câștigătoare în prima etapă a acestui program al UE figurează și trei localități din regiunea Văii Jiului, respectiv municipiile Vulcan și Lupeni, dar și orașul Petrila.

Bonurile valorice pot fi utilizate de localitățile selectate pentru a pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în locuri publice precum bibliotecile, muzeele, parcurile sau piețele publice.

”Datorită primului apel WiFi4EU, 2.800 de municipalități din întreaga UE vor putea oferi pentru mii de europeni, localnici sau călători, acces gratuit la internet în spațiile publice, aducând conectivitatea mai aproape de cetățeni în viața lor de zi cu zi. Acele municipalități sunt situate în toate colțurile Europei. Îmbunătățirea conectivității în UE este o parte esențială a strategiei noastre privind piața unică digitală, iar WiFi4EU este un alt pas concret pentru a face ca acest lucru să devină o realitate pentru toată lumea”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru Economie și Societatea Digitală, citată de ”Revista Patronatelor”.

Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localitățile câștigătoare. Rețele finanțate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate, și nu vor colecta date cu caracter personale.

Localitățile care nu au fost câștigătoare în această primă rundă, vor avea încă trei oportunități de depunere a cererilor de finanțare prin WiFi4EU, până în 2020.

[slideshow_deploy id=’19661′]