Risc mare de avalanșe în Munții Parîng și Șureanu

Potrivit unei atenționări a ANMH, stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivul Parâng – Șureanu indică un risc mare de producere a avalanșelor.

La altitudini mai mari de 1800 m, deși zăpada din partea superioară a stratului (primii 40-50 cm) s-a mai tasat şi compactat uşor, aceasta rămâne de tip pulver, uşoară şi puţin stabilă. Mai ales pe versanții sudici, se întâlnesc numeroase plăci de vânt de grosimi variabile. Vântul de la nivelul crestelor a spulberat zăpadă spre zonele adăpostite, unde s-au acumulat cantităţi mai mari de zăpadă. Avalanșe medii și mari se pot declanșa pe pantele înclinate, atât spontan, cât și la supraîncărcări slabe.

La sub 1800 m, stratul este puţin stabil, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt formate troiene ce pot avea un volum considerabil, astfel că, pe pantele suficient de înclinate, declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncărcări.

Din acest motiv, salvamontiștii vă avertizează să nu vă aventurați pe crestele montane și să rămâneți în zona de siguranță a domeniilor schiabile, în următoatele zile.

[slideshow_deploy id=’19661′]



« (Știre anterioară)