S-a semnat protocolul care prevede majorarea onorariilor avocaţilor din oficiu cu 141%. Se elimină posibilitatea diminuării onorariului, de către magistrat

Joi, a fost semnat protocolul între Uniunea Naţională a Barourilor din România și Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public, prin care onorariile avocaţilor din oficiu se majorează cu 141 la sută. Ministrul Justiţiei spune că acesta nu reprezintă un compromis.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, joi dimineaţă, pe Facebook că protocolul semnat între Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi UNBR nu reprezintă “un compromis”.

“Prezentul protocol reprezintă, în primul rând, o completare a lacunelor Protocolului din iunie 2015, deoarece: – nu era opozabil Ministerului Public; – nu prevedea unele servicii furnizate de către avocaţi, în baza noilor Coduri de procedură (exemplu – curatela); – nu consacra unele criterii obiective în baza cărora să se realizeze actualizarea onorariilor”, a scris Toader.

El spune că printre elementele de noutate cuprinse în noul protocol se numără faptul că majorează onorariile cu 141,02%, în condiţiile în care acesta este coeficientul de majorare a salariului minim din februarie 2019, faţă de cel din iunie 2015, cu reţinerea diferenţelor existente după nivelul studiilor, şi că elimină posibilitatea diminuării onorariului, de către magistrat, ceea ce nu exclude posibilitatea majorării acestuia, în funcţie de complexitatea cauzei.

De asemenea, protocolul prevede încetarea mandatului avocatului desemnat din oficiu, în momentul în care partea şi-a ales un alt avocat, şi devine opozabil şi Ministerului public, astfel încât să fie plătite si serviciile de asistenţă juridică oferite în faza de urmărire penală.

Avocatul Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi, scria pe Facebook că, miercuri, repezentanţii mai multor barouri din ţară au purtat negocieri la Ministerul Justiţiei şi că s-a obţinut majorarea onorariilor din oficiu pentru avocaţi cu 141 la sută.

Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au protestat, luni, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei au purtat banderole albe pe braţ şi au avertizat că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. Făcând remarca potrivit căreia înţelege că se apropie alegerile la avocaţi şi că “unii au intrat în campanie”, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondenţa cu ei, respectiv memoriul lor şi răspunsul ministerului, spunând că reprezentanţii avocaţilor nu şi-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziţia.

Proteste au fost anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii s-au adunat la ora 13.00, pe scările Curţii de Apel.

 news.ro

[slideshow_deploy id=’27126′]