Românii, mari iubitori de câini și pisici

Jumătate (50%) dintre românii din mediul urban dețin animale de companie, potrivit unui studiu efectuat pe baza a 15.740 de respondenți din site-ul toateanimalele.ro. De asemenea, tot potrivit studiului, aproximativ33% dintre românii care dețin animale de companie au doar câini, în timp ce aproximativ 27% au doar pisici.

Topul celor mai populare animale de companie în rândul românilor este completat de păsări  -respectiv peruși, papagali – aproximativ 22% dintre români îi preferă, pești (9%) și iepuri (5%).

Specialiștii menționează că ierarhia celor mai iubite animale de companie nu e surprinzătoare, deoarece ea reflectă ierarhia nevoilor umane – așa cum a descris-o Abraham Maslow.

Ca să fim clari: Piramida lui Maslow reprezintă un concept pe care psihologul american îl lansează în lucrarea „A theory of Human Motivation” (Abraham Maslow, Motivație și personalitate), încercând să descifreze motivațiile ce stau la originea acțiunilor umane. El ajunge la concluzia că interesul propriu este forța motrice și, mai mult, că acest interes poate fi ierarhizat.

Dacă tot vorbim despre ierarhizare, de ce preferă românii în proporție mai mare câinii drept animale de companie? Deși studiul arată și faptul că aproximativ 14% dintre românii din mediul urban care dețin animale de companie au și câin și pisici. Românii se simt apropiați de câini, deoarece simt empatie față de aceștia și pot construi o legătură reală cu ei. Chiar și la nivel mondial s-a observat că oamenii preferă câinii din același motiv. „Iubim câinii mai mult decât oamenii pentru că patrupezii nu au atât de multe așteptări de la noi. Ei ne iubesc și atât. Nu ne dezamăgesc și nu ne rănesc“, spune Scott Wilson, psiholog și profesor la Departamentul de Consiliere și Psihologie Clinică de la Teachers College din Columbia.

Și de asemenea, de ce aleg românii, în proporție de 27% – potrivit datelor studiului menționat mai sus – pisicile drept animale de companie? Se pare că românii aleg pisicile atât pentru frumusețea, cât și pentru drăgăleșenia lor. Iar același lucru s-a observat și în cadrul studiilor la nivel mondial cu privire la preferințele oamenilor, în general, pentru anumite tipuri de animale de companie.

Se pare că românii nu numai că își iubesc animalele de companie, dar au și mare grijă de sănătatea lor. Aceasta deoarece tot potrivit studiului efectuat pe baza respondenților din site-ul toateanimalele.ro, proprietarii de animălute ori păsări de companie merg aproximativ de 8 ori pe an la cabinetel eveterinare. Vaccinarea ocupă primul loc – 47% dintre români fac acest lucru pentru animalele lor de companie. Nu în ultimul rând, românii își duc câinii la saloanele de înfrumusețare canine în proportie de 25%, iar cei care au pisici, în proportie de aproximativ 15%.

Potrivit altor studii, legătura și relația unică, intimă  și emoțională pe care oamenii o împărtășeșc cu animalelelor, le oferă acestora sens în viață daca ne luăm după banii pe care îi cheltuim pentru a le face fericite sau după pozele și filmulețele de pe Internet, e clar că acestea joaca un rol important în viața noastră.