Proiectul legii turismului: Amenzi de peste 30.000 de lei pentru hotelurile și pensiunile care nu vor avea grijă de bunurile turiștilor

Proiectul legii turismului: Amenzi de peste 30.000 de lei pentru hotelurile și pensiunile care nu vor avea grijă de bunurile turiștilor

Operatorii economici din domeniul turismului vor trebui să-și informeze corect și complet clienții, potrivit unui proiect de act normativ care a fost adoptat de curând de Guvern. Pe lângă obligația de informare, aceștia vor trebui să-și protejeze turiștii, dar și să aibă grijă de bunurile lor. Amenzile pentru încălcarea acestor obligații se vor putea ridica și la peste 30.000 de lei.

Fiecare operator economic autorizat în domeniul turismului va avea anumite obligații în legătură cu turiștii săi, potrivit Proiectului Legii turismului, care a primit undă verde de la Guvern de curând și ajunge acum în atenția parlamentarilor. Proiectul ajuns în Parlament va fi supus votului în fiecare Cameră, iar forma adoptată va avea nevoie și de aprobarea președintelui statului pentru intrarea în vigoare.

În primul rând, hotelurile și pensiunile vor trebui să informeze corect, complet, clar și adecvat turiștii cu privire la oferta turistică și la serviciile pe care le prestează. Practic, nu va conta care va fi modalitatea de informare, potrivit proiectului, atâta timp cât aceasta se va face în mod concret. Pentru încălcarea obligației de informare, operatorii vor putea primi sancțiuni între 10 și 15 puncte-amendă (adică între 20.800 și 31.200 de lei amendă). În proiect, punctul-amendă e calculat la valoarea unui salariu minim brut.

Operatorii vor trebui să protejeze turistul atât în incinta hotelului, cât și în timpul cât acesta e plecat în excursiile oferite de respectivul operator, conform normelor pentru ghizii de turism. De asemenea, le va reveni și obligația să protejeze bunurile turiştilor aflate în structurile de primire turistică administrate, depuse spre  păstrare în case de valori sau încăperi special amenajate, împotriva deteriorării  sau furtului şi să garanteze despăgubirea acestora în cazul apariţiei unor prejudicii, prin asigurarea la societăţi de asigurare”, conform actului în dezbatere. Pentru neîndeplinirea acestor obligații, operatorii vor putea fi sancționați cu valori între 10 și 15 puncte-amendă (adică între 20.800 și 31.200 de lei).

Sancțiuni între patru și opt puncte-amendă (adică între 8.320 și 16.640 de lei) cei care nu informează turiștii cu privire la regulile de apărare împotriva incendiilor pe care trebuie să le respecte, precum și cu privire la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Parlament, aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro