La Lupeni se pregătește sărbătoarea Centenarului de rugby

În urmă cu 100 de ani, în municipiul Lupeni avea să ia naștere prima echipă de rugby profesionist dintr-un oraș de provincie din România. De-a lungul timpului, echipa de rugby Minerul Lupeni a avut o prezență apreciată în lumea sportului românesc.

Centenarul rugby-ului lupenean va fi celebrat în acest week-end, în cadrul unei festivități care va avea loc pe stadionul ”Minerul” din Lupeni, unde și-au dat întâlnire foşti  jucători, antrenori, conducători, suporteri care au iubit acest sport de tradiție din Lupeni. 

Cu acest prilej, sâmbătă, 25 mai, de la ora 10.00, pe stadionul ”Minerul” din Lupeni va avea loc și un meci old boys – foşti jucători ai Minerului Lupeni şi o selecţionată din ţară, dar și o ceremonie de înmânare de diplome și medalii din partea Consiliului local și Primăriei Municipiului Lupeni.

Tot cu acest prilej, va fi lansată și monografia sportivă „Minerul Lupeni – 100 de ani de rugby”, realizată de apreciatul gazetar sportiv Genu Tuțu, cu sprijinul Primăriei municipiului Lupeni. În aceasta se regăsesc principalele rezultate ale echipei de rugby „Minerul” Lupeni din cei 100 de ani de activitate, respectiv:
– 1919 înfiintarea echipei avându-l ca Presedinte pe Gheorghe Mihut, iar antrenor pe Teodor Tofan;
– 1942 câstigãtoare a Cupei României în fata echipei T.C. Bucuresti;
– 1992 accede în Divizia Nationalã;
– 1994 Vicecampioanã Nationalã;
Între componentii echipei, de-a lungul timpului s-au distins urmãtorii:
– Anii 50 -80: Gogu Sfetescu, M. Suba, Voiculescu, Teodorescu, Tofan, Mogos, Atanasiu, Tãbãcaru, Reti, Muntean, Tripon, Tomescu;
– Anii 80 -90: Pingert, V. Sabãu, Kelemen, Câsu, Ceru, Mãrmãnean, Radu Man, Piu, Vãduva, Scafariu, Susinschi, E. David, Dirnulesc, Chiru, Hossu, Gherghel, C. Pavãl, si nu în ultimul rând Coco Patrichi;
– Anii 2000: Deac, Cãlãrasu, Opainã, Nicoarã, Kristoff, E. Nagy, Vãduva, Ungureanu, Racolta si antrenorii Coco Patrichi si Toni Mãrmãnean;

De mentionat este și faptulo că reputatul rugbyst lupenean Coco (Constantin) Patrichi a fost titular al Echipei Naționale de Rugby a României iar în anul 1999 a primit din partea Ministerului Tineretului și Sportului titlul de „Maestru al Sportului”.