Frânturi de viață din teatrul de război din Afganistan, surprinse în imagini incredibile de fotoreporterul Ilie Pintea

Afganistan. O țară pe care, într-un firesc al absurdului o asemuim în general doar cu un teatru de război, în care armele seceră vieți de-o parte și de alta a neclarelor tabere combatante, a devenit pentru fotoreporterul Ilie Pintea (singurul reporter de război pe care l-a dat în ultimele 3 decenii Valea Jiului), jurnalistul capabil să găsească un subiect de ”linia întâi” în sentimentele oricărui om de pe Planetă, un teren de ”casting” pentru una dintre cele mai emoționante ședințe de fotoreportaj pe care ni le putem imagina.

Chipuri de soldați sau portrete de afgani, fețe vesele sau triste ale unui loc în care moartea se plimbă pe străzile din Kandahar și ale altor așezări în care oamenii se străduiesc să se poarte normal și să arate ca și cum viața între militarii NATO și trupele de gherilă ale combatanților poate face parte din această normalitate, sunt tot atâtea imagini pe care Ilie Pintea a reușit să le surprindă în expedițiile jurnalistice pe care le-a derulat, alături de Armata Română, din 2013 încoace, în Afganistan. Un număr de 40 dintre acestea au devenit subiect al unei emoționante expoziții de fotografie. Ele au putut fi văzute în premieră chiar în baza militară NATO de la Kandahar, în 2007, cu prilejul Zilei Naționale a României. Impactul acestei expoziții a fost unul pe măsura talentului apreciatului nostru coleg, drept dovadă că, un an mai târziu, ”fotoreportajul” de război al lui Ilie Pintea a fost prezentat publicului american, la Los Angeles, la inițiativa Consulatului general al României din California.

Zilele acestea, publicul din Capitala României are ocazia de a viziona, la rândul său, emoționanta expoziție fotografică intitulată simplu, dar sugestiv ”Afganistan. Chipuri ale războiului” a lui Ilie Pintea, la Institutul Cultural Român. Expoziția a fost realizată cu sprijinul, ICR, UZPR și RRA. Vernisajul a avut loc chiar la debutul acestei săptămâni, în prezența autorului. „Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă şi aşa s-a întâmplat şi cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo, din 2013 şi până acum, are o poveste. Am călătorit cu militarii români în mai multe baze din această ţară a contrastelor, am văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp, şi am adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc”, a spus, cu acest prilej, fotoreporterul Ilie Pintea.

Acesta a decis să dedice expoziția de la București memoriei eroului sublocotenent (pm) Mădălin Stoica, unul dintre militarii români pe care Ilie Pintea i-a cunoscut ”pe front”, în Afganistan, și cu sprijinul căruia a reușit să înregistreze în memoria camerei foto imaginile care au făcut deja înconjurul Planetei.

Dacă nu vă aflați în aceste zile la București, pentru a vizita expoziția ”Afganistan. Chipuri ale războiului”, vestea bună este că puteți vedea incredibilele imagini surprinse de Ilie Pintea în teatrul de război din Afganistan și on line, dacă accesați linkul: http://www.iliepintea.com/men-at-war/?fbclid=IwAR1vjAz8cy60rfEOvWL23DrAjKOwkNmidVnM40Algw7od4qr0GNeQo7vMp8

Felicitări, Ilie Pintea, pentru acest proiect jurnalistic de excepție !