Concurs de fotografie sub egida ”Pro Parâng”, la Petroșani

În dorința de a marca Ziua Internațională a Muntelui, sărbătorită în fiecare an la 11 decembrie, Asociația de schi și turism montan ”Pro-Parâng” din Petroșani a demarat un inedit concurs de fotografie dedicat acestui eveniment și destinat tuturor iubitorilor muntelui și pasionaționalor de fotografie montană.

”Fiind un eveniment organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Munților am considerat un bun prilej de a promova frumusețile oferite de masivele muntoase ce delimitează Valea Jiului. Deci sunt acceptate fotografii cât mai inedite cu peisaje din Masivul Parâng, Vâlcan, Retezat și Șureanu”, spune Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro Parâng.

Concursul se va desfășura în perioada 1-24 noiembrie 2019, perioadă în care cei interesați pot transmite fotografii în format digital pe adresa de e-mail :pro-parang@personal.ro

Potrivit președintelui Asociației ”Pro Parâng”, Cazimir Radvanski, la acest concurs foto pot participa persoane care au vârsta peste 18 ani și domiciliul în Valea Jiului, cu condiția de a nu fi membrii ai organizatorului. Participanții vor trimite maxim 2 fotografii în format digital, care vor fi însoțite de un titlu, de locația fotografiei și datele de contact ale concurentului (nume complet, adresa de domiciliu și nr. telefon sau e-mail). Participanții trebuie să aibă drept de autor asupra fotografiilor trimise în concurs, asumându-și întreaga responsabilitate asupra acestui aspect.

Fotografiile trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
* să respecte tematica aleasă;
*  formatul de fișier: jpg color sau alb negru;
* dimensiune 3 – 12 Mb;
* rezoluție minim 3000 px pe latura mare;
*  se acceptă prelucrarea la nivel de corecții de bază atâta timp cât nu este denaturat aspectul față de fotografia originală;
* nu se acceptă colaje, fotografiile nu trebuie să conțină watemark-uri sau rame;
Nu vor fi acceptate fotografiile care: nu aparțin concurentului, care promovează orice fel de discriminare sau produc prejudicii de orice fel cuiva precum și cele care conțin publicitate.

Selecția lucrărilor finaliste va fi realizată de un juriu al Organizatorului și se va baza pe respectarea temei de concurs, creativitate, originalitate, calitate artistică indiferent de tipul aparatului utilizat. Juriul este format din 5 persoane și fiecare va analiza independent lucrările (fără
să cunoască datele concurentului) având posibilitatea de a acorda de la 1 la 5 puncte. Se va întocmi un clasament, iar primele 20 vor fi considerate finaliste.

Calendarul de desfășurare al evemimentului este următorul:
* Înscrierea concurenților și trimitere fotografii: 1 – 24.11.2019;
* Selectarea a 20 fotografii finaliste ce vor participa la expoziție și comunicarea pe media lista lucrărilor și autori finaliști: 28 – 30.11.2019;
* Expoziția foto, jurizarea și premierea: 11.12.2019;

Evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Primăria municipiului Petroșani, vernisajul expoziției lucrărilor selectate va avea loc la Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani în data de 11 decembrie 2019, acesta urmând să facă parte di programul dedicat Zilei Internaționale a Munților.

Fotografiile selectate vor fi expuse în format 40 x 35 cm.  Cazimir Radvanski mai spune că desemnare celor mai reușite trei lucrări se va face printr-o jurizare interactivă la care participă toți concurenții finaliști și publicul vizitator. ”Se vor utiliza buletine speciale de vot, panourile de expunere nu vor avea numele autorului ci doar titlul lucrării și locația. Acest eveniment dorește să atragă cât mai mulți participanți iubitori de natură și de fotografie, doritori să marcheze Ziua Internațională a Muntelui. Nu ne propunem să atragem concurenți cu premii fabuloase, dar există diverse cheltuieli necesare pentru întreținerea acestui hoby și pentru podium acordăm următoarele premii: Locul I – 300 lei; Locul II – 200 lei și Locul III – 100 lei. Se vor acorda diplome iar lucrările expuse vor fi oferite autorilor”, a mai spus Cazimir Radvanski, președintele Asociației Pro Parâng Petroșani.