Martori la primul vis împlinit din ”Lumea de vis” a Luminiței Donisă

Drumul spre scenă al Luminiței Donisă a început nu cu foarte mulți ani în urmă, atunci când părinții săi minunați, Mihaela și Florin Donisă, au înțeles din ”joaca de-a muzica” a fiicei lor că Luminița are ceva aparte în acest domeniu. Au căutat un îndrumător pentru ea și au început o colaborare cu Sorin Peștenariu. Primele lecții de folk pe care le-a primit de la acesta s-au concretizat rapid într-un premiu I la Festivalul folk ”Te salut generație-n blugi !”, în 2014. Așa a început totul !

Între timp, Luminița Donisă, chiar dacă are doar 12 ani, a ajuns deja o adevărată stea a folkului din Valea Jiului și strălucește pe scene mai mici sau mai mari, peste tot unde o duce pasiunea pentru folk și prietenii artiști pe care și i-a făcut în această lume artistică absolut specială. Tot în lumea aceasta specială a folkului a descoperit Luminița Donisă și pasiunea pentru creație, repertoriul său numărând deja o seamă de compoziții proprii de muzică și versuri.

Evident că în fața tuturor acestor realități care definesc personalitatea tinerei artiste, drumul până la elaborarea, înregistrarea, producția și apariția primului său album de autor a fost unul cât se poate de firesc. Iar întâlnirea providențială a Luminiței Donisă cu Jul Baldovin a făcut posibil și acest lucru, ce-i drept nu fără emoții, așa cum aveam să aflăm de la Jul Baldovin: ”Deși a fost foarte mult de muncă, am apreciat-o pe Luminița pentru că a avut o răbdare uriașă și o putere de muncă la fel ca a unui om mare. Sunt aproape doi ani de când ne-am apucat să lucrăm împreună la acest album, și nu ne-au ocolit nici problemele, pentru că la un moment dat, când eram aproape gata, o problemă de soft ne-a cauzat pierderea întregului material lucrat până la acel moment și am fost nevoiți să o luăm de la capăt”, ne-a dezvăluit Jul Baldovin, producătorul albumului de debut al Luminiței Donisă.

Intitulat ”Lumea din vis”, albumul de debut al Luminiței Donisă a fost lansat joi, 7 noiembrie 2019 la Petroșani, în decorul elegant al sălii de evenimente ”La Belle Epoque”, în prezența unui public numeros și, mai ales, entuziast, care a trăit la intensitate maximă toate momentele artistice de excepție care au însoțit recitalul tinerei cantautoare. Pentru că, alături de aceasta, pe scenă au urcat câțiva dintre artiștii care i-au fost Luminiței prețioase călăuze în drumul spre succes în marea familie de prieteni a folkului românesc. Vorbim aici de Felicia Pop, Cătălin Stepa, Florin Paul Camen și Jul Baldovin. Acestora li s-au alăturat remarcabilele creatoare de poezie din Valea Jiului, prof. Petronela Vali-Slavu și prof. Mariana Ghicioi, al căror emoționant moment poetic, completat și cu întoarcerea din Abis a vocii unui alt poet de excepție, Ana Podaru, au arătat încă o dată (dacă mai era nevoie!) de ce acolo unde e poezie, e și folk iar acolo unde e folk, întotdeauna e și poezie. În acest context este absolut admirabilă alegerea Luminiței Donisă de a-și construi multe din partiturile sale muzicale pe versurile unor poeți contemporani din regiunea Văii Jiului.

Succint, pentru toți cei care și-au oferit plăcerea de a fi prezenți la regalul artistic prilejuit de lansarea albumului de debut al Luminiței Donisă, minunatele piese ale acesteia precum ”Trecea un om pe drum”, ”Bob de lacrimă”, ”Sub streașina palmei”, ”Mi-e dor de tine”, ”Tatianei”, Viața în stup” sau ”Lumea din visul meu” au devenit deja piese de colecție, care vor fi ascultate, reascultate și fredonate multă vreme de acum înainte.

Iar frumusețea unei seri cu adevărat de vis, alături de  sute de prieteni ai folkului și ai noului său reprezentat de succes i-au făcut pe toți să înțeleagă că, până la urmă, drumul de la vis la realitate depinde doar de noi. Așa cum toată lumea a înțeles că ”teorema” lui Dinu Olărașu e cât se poate de reală: ”N-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit, / Ai nevoie doar de o mână de prieteni, în asfințit !”

Pentru toate acestea îți mulțumim și te felicităm din suflet, Luminița Donisă !