A fost inaugurat Centrul de Îngrijire și Asistență de la Uricani

URICANI. 3 Decembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu Dizabilități a fost marcată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Hunedoara prin deschiderea unui nou serviciu social la nivelul județului destinat persoanelor cu dizabilități – Centrul de Îngrijire și Asistență (CIA) Uricani.

La eveniment, Consiliului Județean Hunedoara a fost reprezentat de președintele Mircea Flaviu Bobora și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, alături de directorul general al DGASPC Hunedoara, Geanina Ianc. De asemenea, au participat reprezentanți ai administrației publice locale în frunte cu primarul Dănuț Buhăescu.

Demersurile pentru înființarea unui nou serviciu de îngrijire și asistență destinat persoanelor adulte cu dizabilități în Valea Jiului au început încă din anul 2017, când a fost preluat de la Primăria Uricani imobilul situat în Aleea Progresului, nr. 1. De atunci și până în prezent, s-au realizat o serie de lucrări de igienizare și reparații, precum și dotările necesare astfel încât centrul să ofere servicii la standarde de calitate persoanelor cu dizabilități aflate într-o situație de risc. Toate lucrările și dotările s-au realizat din bugetul Consiliul Județean Hunedoara, prin DGASPC Hunedoara, valoarea totală a acestora fiind de 587.094,07 lei.

CIA Uricani a fost înființat în subordinea DGASPC Hunedoara în baza Hotărârii Consiliului Județean Hunedoara nr. 60/2017, având o capacitate de 30 de locuri și va deveni funcțional după încheierea procedurilor de angajare a personalului.

La sfârșitul trimestrului III, în serviciile de găzduire, îngrijire și recuperare ale DGASPC Hunedoara se aflau un număr de 385 persoane ( dintre acestea, 341 persoane cu dizabilități în 8 centre de îngrijire și asistență și 2 locuințe protejate ). Aceste centre sunt răspândite în tot județul. Din totalul de 19.471 persoane cu dizabilități aflate în familie la nivelul județului Hunedoara, 4.973 au domiciliul în cele 3 orașe și 3 municipii din Valea Jiului. Singurul centru din Valea Jiului al DGASPC Hunedoara – Centrul de Îngrijire și Asistență Petrila, cu o capacitate de 48 de locuri, nu poate răspunde în totalitate nevoilor populației din această zonă.


Persoanele cu dizabilități aflate în dificultate, care doresc să solicite îngrijire într-un centru rezidențial al DGASPC Hunedoara, trebuie să se adreseze primăriei de domiciliu pentru constituirea dosarului necesar în vederea admiterii în centru. Documentele care trebuie completate în acest sens pot fi descărcate de pe site-ul DGASPC Hunedoara, accesând următorul link: https://www.dgaspchd.ro/index.php/blog/legea-553. Dosarul complet se depune la sediul DGASPC Hunedoara de către persoana cu dizabilități, aparținătorul acesteia sau de către un reprezentant al primăriei de domiciliu. Admiterea în centru se hotărăște prin Decizie a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, după analizarea dosarului.

Biroul de presă