Industria Turismului Face Presiuni La Guvern Pentru Zile Libere Pe 27 Decembrie Si 3 Ianuarie

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a solicitat în scris Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la care este arondat și turismul, să propună în Guvern acordarea de zile libere, care ulterior să fie recuperate, pe 27 decembrie 2019 și 3 ianuarie 2020, zile de vineri. Reprezentanții FPTR spun că zeci de mii de români și-au rezervat vacanțe care includ și aceste zile, însă neștiind încă dacă vor fi libere, nu și-au plătit sejururile, transmite Profit.ro.

“Noi cerem clarificarea situației acestor zile libere, pentru că l-am văzut pe premier la TV declarând că încă nu a luat nicio hotărâre referitor la ele. Toată lumea așteaptă să fie libere și, din cauza faptului că nu știu dacă o să se întâmple sau nu asta, oamenii au făcut rezervări la hoteluri, dar nu le-au plătit, deși mai sunt puține zile până la Crăciun și Revelion”, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Românii au fost obișnuiți să primească zile libere de sărbători, pentru a face “punți” între sărbătorile legale și sperau la o minivacanță de 5 zile, atât cu ocazia Crăciunului, cât și a Anului Nou. Zilele libere oferite conform Codului Muncii sunt 25 și 26 decembrie, cu ocazia Crăciunului, și 1 și 2 ianuarie, pentru Revelion. Aceste zile vor pica miercuri și joi. Între zilele libere, există zilele de 27 decembrie și 3 ianuarie, zile de vineri, care sunt zile lucrătoare.

Dacă guvernul ar decide să declare zile libere în cele două zile de vineri, bugetarii vor sta acasă 10 zile în perioada vacanței școlare. Anul trecut, bugetarii au beneficiat de 2 zile libere suplimentare, pe 24 și 31 decembrie. Zilele libere sunt recuperate ulterior, în mod uzual, prin ore suplimentare în alte zile lucrătoare sau sâmbăta.



« (Știre anterioară)