Cu salarii mici și probleme mari, paramedicii de la Salvital Petrila așteaptă o decizie… salvatoare

Cu toate că înțeleg mare parte din constrângerile financiare pe care le presupune actuala formă de organizare a SALVITAL-SMURD în județul Hunedoara, salvatorii de la Petrila nu pot rămâne indiferenți față de problemele tot mai mari, care le pun sub semnul întrebării întreaga activitate.

În cursul zilei de 8 ianuarie 2019, componenții echipajului de salvatori SMURD-SALVITAL de la Petrila au avut o întâlnire cu primarul localității – Vasile Jurca, dar și cu administratorul public al județului Hunedoara – Costel Avram, cărora li s-au plâns de problemele cu care se confruntă în activitatea lor de zi cu zi, dar și de discrepanțele salariale evidente pe care salvatorii de la SALVITAL le au față de colegii lor de la ISU, cu toate că intervin în același tip de acțiuni de salvare.

De la veteranul echipei de salvatori SMURD de la Petrila, Mezo Zmud am aflat că, spre exemplu, dacă venitul mediu net al unui salvator este, în organigrama de la Salvital, undeva la 1.800 – 2.000 de lei, în funcție de vechimea în muncă, un salariat al ISU are, în medie, un salariu cel puțin dublu. ”Noi am înțeles faptul că fondul de salarii din care suntem plătiți noi este constituit din cotizațiile pe care Primăria și Consiliul județean le achită către Asociația Salvital. Dar credem că nu este corect ca, în timp ce șefii noștri de la Deva au salarii foarte mari, constituite tot din aceste cotizații, echipele de intervenție să aibă un nivel de salarizare atât de mic. Este adevărat că, pentru acest an, ni s-au promis și unele creșteri salariale, dar nu știu dacă bugetele locale vor putea suporta o creștere a cotizațiilor către Salvital, mai ales că multe primării au decis să se retragă din această asociație. Dorința noastră și rugămintea pe care o lansăm public se îndreaptă spre parlamentari, din partea cărora așteptăm finalizarea legii privind trecerea tuturor echipajelor SMURD în subordinea ISU”, a declarat Mezo Zmud.

Legea la care face acesta referire a fost adoptată de Parlament încă din 2019, însă Președintele României a refuzat promulgarea acesteia, trimițând-o înapoi la Camera Deputaților, pentru reexaminare.

În ceea ce privește asigurarea fondurilor pentru serviciile SMURD, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca spune că administrația locală de la Petrila și-a virat toate obligațiile care-i revin către Asociația Salvital. ”Noi apreciem munca salvatorilor de la SMURD Petrila, o considerăm absolut necesară și, așa cum ne-am angajat în contractul pe care-l avem cu Asociația Salvital, ne-am achitat toate obligațiile financiare care ne revin. Petrila are nevoie de SMURD, iar intervențiile din anul 2019, peste 1000 la număr, la care au fost solicitate echipajele de intervenție demonstrează clar acest lucru. Din păcate, în ceea ce privește chestiunile de dotare și management al activității, noi nu putem face, din punct de vedere legal, mai mult”, spune primarul Vasile Jurca.

Un alt aspect care pune mari probleme în activitatea salvatorilor de la SMURD Petrila ține de dotarea cu echipament de strictă necesitate, care nu a mai fost schimbat de mai bine de 3 ani de zile. Mai mult, ambulanța SMURD de la Petrila a fost anul trecut defectă mai bine de două luni, o dată în februarie și, din nou, în decembrie. Deși reparată la finalul anului, aceasta a suferit, după 24 de ore, un alt defect, fiind și în prezent nefuncțională. În aceste condiții, salvatorii de la SMURD acționează pe raza orașului Petrila, în regim de avarie, utilizând un Rover destinat, de obicei, intervențiilor Salvamont, care nu are însă nici ITP și nici fonduri suficiente pentru combustibil. ”În aceste condiții nu se poate face o activitate de salvare la parametri adecvați. Iar acest lucru este cu atât mai greu de înțeles pentru noi cu cât, din câte am aflat, ISU dispune de ambulanțe pe care ni le pot pune la dispoziție, însă nimeni de la Salvital nu-și asumă să le preia. Toate aceste motive ne-au determinat să ne spunem of-ul, pentru că vrem să ne facem datoria așa cum trebuie, dar avem nevoie de sprijin pentru a putea face acest lucru”, a mai spus Mezo Zmed, salvator cu 13 ani vechime la SMURD-SALVITAL Petrila.

Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care a aflat astăzi despre situația SMURD de la Petrila, a declarat că în cursul zilei de joi, 9 ianuarie 2020 a convocat la sediul CJH conducerea Salvital Hunedoara și ISU Hunedoara, pentru a analiza împreună situația și pentru a identifica soluțiile de remediere a acestor probleme. ”Sigur că, în general, din discuțiile pe care le-am avut cu cei de la SMURD Petrila am înțeles care sunt problemele cu care se confruntă și, deși le dau perfectă dreptate, nu știu în ce măsură poate Consiliul județean să se implice în rezolvarea acestora. Dar, una peste alta, cert este că i-am invitat pe cei din conducerea Salvital și ISU mâine, la biroul meu de la Consiliul județean, pentru a analiza aceste probleme și pentru a vedea cine și trebuie să facă la modul concret pentru a și rezolva aceste probleme”, a declarat Costel Avram, administratorul public al CJH.