Gripa porcină, primul caz de deces din România, în județul Hunedoara

Un bărbat de 76 de ani, nevaccinat, a murit din cauza gripei porcine, la Spitalul Municipal Hunedoara. Acesta este primul deces din județ, în acest sezon, la care a fost confirmat virusul gripal AH1N1. Gripa tip A (H1N1) numită și gripa porcină, a izbucnit în Mexic în 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, pandemia a provocat aproximativ 18.500 de decese la nivel mondial.

Este vorba de un bărbat în vârstă de 76 de ani, din judeţul Hunedoara, care a murit din cauza gripei, dar care avea şi alte boli asociate și nu era vaccinat antigripal.

„Am avut raportate patru cazuri suspecte de gripă. Au fost trimise la Institutul Cantacuzino, așa este protocolul. Au venit rezultatele, pentru trei a fost infirmat diagnosticul de gripă, pentru o persoană de 76 de ani s-a confirmat gripa de tip AH1N1, acea gripă pandemică, cunoscută cu denumirea de gripă porcină.Din păcate, persoana a decedat marți, am fost anunțați de către Spitalul Municipal Hunedoara. Persoana prezenta și multiple afecțiuni cronice. A fost internată în data de 8 ianuarie”, a declarat pentru Mediafax, Cecilia Birău, medicul șef al DSP Hunedoara.

În ultima săptămână, în Hunedoara au fost înregistrate peste 900 de persoane cu infecţii acute respiratorii, dintre care aproximativ 300 au fost cazuri de pneumonie. În judeţ au fost vaccinate gratuit împotriva gripei peste 30.000 de persoane, cu 4.000 mai multe ca anul trecut.

În acest an Ministerul Sănătății a asigurat și în acest sezon rece vaccinarea antigripală sezonieră pentru imunizarea persoanelor aflate în grupele de risc (conform OMS):

-persoanele aflate în evidență cu afecțiuni medicale cronice;
-femei gravide;
-personalul medical;
-persoane (adulți și copii) rezidente în institutii de ocrotire sociala;
-persoane cu vârsta egala sau peste 65 de ani.

Ce este gripa porcină?

Viruşii gripei porcine pot circula de la un porc la altul tot timpul anului, dar cele mai multe îmbolnăviri se produc la sfârşitul verii şi în lunile de iarnă, la fel cu vârfurile de îmbolnăviri gripale la oameni. Virusul clasic al gripei porcine (un virus gripal de tipul A H1N1) a fost izolat prima dată la un porc în anul 1930.

Gripa porcină nu afectează în mod normal oamenii, totuşi au fost raportate infectări sporadice ale oamenilor cu acest tip de virus. Cel mai des, aceste cazuri apar la persoanele care au fost expuse contactului direct cu porcii (de exemplu, lucrătorii din industria de profil). Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător.

Un număr de 20 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate şi în România în februarie 2016 la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare cu simptomele unei gripe umane sezoniere şi includ febră, letargie, lipsa poftei de mâncare şi tuse. Unii oameni care au gripă porcină au raportat şi că le curge nasul, au dureri de gât, greaţă, vomă şi diaree.

Care sunt categoriile de risc ?

Există categorii de persoane mai expuse la contactarea şi transmiterea virusului, sau care datorită imunităţii scăzute dezvoltă o formă gravă de gripă ce le poate pune chiar viaţa în pericol. Aceste categorii de pacienţi sunt primele care vor primi vaccinul antigripal:

-Femeile însărcinate
-Persoanele care locuiesc sau au în grijă copii mai mici de şase luni
-Personalul medical
-Copiii şi adolescenţii între şase luni şi 24 de ani.
-Adulţii între 25 şi 64 de ani care suferă de afecţiuni cronice :
-boli respiratorii cronice
-boli cardiovasculare cronice (în general nu includ şi hipertensiunea arterială uşoară)
-boli metabolice cronice (în special diabet)
-persoane cu imunodeficienţe (congenitale, sau dobândite)
-pacienţi cu simptomatologie neurologică, sau neuromusculară cronică

Sursa: capital.ro



« (Știre anterioară)