Plutonierul adjutant Robert Kulcsar, pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara

Un moment festiv emoționant a avut loc joi, 30 ianuarie 2020, în cadrul ședinței de bilanț al activității pe anul 2019 a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara. Este vorba despre decernarea titlului de ”Pompierul anului 2019”, care a revenit plutonierului adjutant Robert Kulcsar.

Decizia vine ca urmare a acțiunii prompte a acestuia, care a reuşit să salveze viaţa unui om aplicând corect şi la timp metodele de resuscitare. De altfel, omul salvat, Călin Ciora, şi salvatorul său s-au aflat astăzi împreună la ceremonia de decernare a distincţiei Pompierul de Onoare al anului 2019.

Pompierul Robert Kulcsar a participat alături de Bebe, ciobănescul german, specializat în căutare-salvare, al I.S.U. Hunedoara la un concurs de dresaj canin la Sibiu. Pe parcursul derulării probei de căutare a unei victime surprinse sub dărâmături unul dintre participanţi, în vârstă de 58 de ani, din Cluj, s-a prăbușit la pământ. Robert şi alţi colegi au evaluat victima, au constatat lipsa pulsului și au aplicat masajul cardiac reușind să-l ţină în viaţă pe Călin până la sosirea echipajelor de ajutor medical calificat. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul din Sibiu unde medicii i-au montat pe cord 4 stenturi. Efectuarea masajului cardiac eficient a fost vital în menţinerea în viaţă a bărbatului și evitarea afectării cerebrale ca urmare a lipsei oxigenului. Călin Ciora și-a reluat viaţa și s-a reîntors la marea lui pasiune: câinii de căutare salvare.

Pentru intervenția sa salvatoare, plutonierul adjutant Robert Kulcsar a fost desemnat prin ordin al  inspectorului şef, drept pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara.