Laurențiu Nistor invită PNL să lase interesele proprii și să își asume guvernarea

Comunicat de presă: PSD cere un singur lucru – PNL să lase interesele proprii și să își asume guvernarea!

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat luni, 24 februarie, cu privire la situația desemnării de către președintele Klaus Iohannis, în urma unei moțiuni împotriva Cabinetului Orban, a aceluiași premier Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru.

Astfel, CCR a decis că există un conflict de constituționalitate în legătură cu desemnarea lui Ludovic Orban, iar președintele României trebuie să facă o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru, în acord cu art. 103 alin 1 din Constituție.

Este foarte important de subliniat că nu a fost niciun vot împotrivă în rândul celor 9 judecători ai CCR care au luat această decizie. Au fost doar două abțineri, iar restul de 7 judecători au susținut hotărârea.

În urma deciziei CCR, Ludovic Orban, președintele PNL a avut o reacție furibundă, atacând atât Parlamentul României, cât și decizia judecătorilor. Discreditarea instituțiilor fundamentale ale statului, în condițiile în care hotărârile Curții Constituționale sunt literă de lege pentru orice om politic responsabil, sunt de-a dreptul revoltătoare.

Afirmațiile lui Ludovic Orban, în sensul că judecătorii Curții Constituționale își realizează activitatea conform unor principii și reguli nelegale („partizane!” și „după placul celor de la PSD!”) și că deciziile acestora ar fi greșite deoarece „ele contravin acțiunilor și prerogativelor Președintelui!” nu reprezintă altceva decât un grav atac adus atât independenței justiției, cât și statului de drept.

Este inadmisibil modul în care PNL alege să se comporte. Și cu siguranță oamenii pot constata lipsa de coerență și incertitudinea în care au dus România. PNL găsește mereu scuze, niciodată soluții. Când PNL-iștii „guvernează” auzim numai scuze și acuze despre ”greaua moștenire” și scenariul se repetă atunci când deciziile nu le sunt convenabile. PSD cere un singur lucru – să lase interesele proprii și să își asume guvernarea! România are nevoie de un guvern cu puteri depline, capabil să gestioneze o eventuală criză.

PSD solicită imperativ președintelui Iohannis să respecte decizia CCR, să revoce candidatura lui Ludovic Orban și să declanșeze în cel mai scurt timp consultări cu partidele parlamentare pentru identificarea unei soluții care să pună capăt acestei crize politice pe care România nu și-o permite.

Ca de fiecare dată, PSD a tratat cu seriozitate criza creată de Klaus Iohannis  și PNL, și am făcut o propunere rezonabilă de premier, din afara PSD, care însă avea o majoritate parlamentară. Președintele Iohannis a respins această propunere, adâncind și mai mult incertitudinea politică și nu a acționat în sensul rezolvării crizei guvernamentale. Dimpotrivă, a preferat să nu respecte Constituția și să țină România captivă în nesiguranță.

În urma deciziei CCR, ne exprimăm convingerea că președintele a înțeles că nu mai este timp de mize politice, ba mai mult, este imperios necesar ca țara să fie guvernată.

În fața riscului iminent ca România să se confrunte cu una dintre cele mai grave epidemii din timpurile noastre, este nevoie de un Guvern pe deplin funcțional care să fie capabil să colaboreze cu Parlamentul și cu celelalte instituții ale statului.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele PSD Hunedoara