Adunările publice și private se interzic în România până la 31 martie, ca măsură de protecție împotriva riscurilor de infecție cu noul coronavirus

Odată cu apariția celor două cazuri confirmate de coronavirus pe teritoriul județului Hunedoara, prefectul județului, Vasilică Potecă, a convocat duminică Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. în cadrul acestui for a fost aprobată HOTĂRÂREA nr. 6/2020 privind aplicarea  “Procedurii operaționale pentru identificarea și managementul persoanelor simptomatice/asimptomatice sosite pe cale aeriană/maritimă/terestră din zona afectată de infecții cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) sau prezentate la serviciile UPU/CPU/Camera de gardă, precum și aprobarea unor măsuri urgente, ca urmare a apariției a două cazuri confirmate de coronavirus pe teritoriul județului Hunedoara.”

Una din măsurile stabilite de această decizie este aceea că începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.

Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.

Decizia este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.

De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.

Grupul de Comunicare Strategică constituit la nivel național informează că a fost realizată și aprobată și procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID – 19 (coronavirus) în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.

Până astăzi, 8 martie, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 13 cetățeni care au contactat virusul, 4 sunt declarați vindecați și au fost externați. În județul Hunedoara, în acest moment se află 107 persoane în izolare la domiciliu.