Scriitorul hunedorean Gligor Hașa a trecut în eternitate

O veste tristă tulbură acest început de primăvară în județul Hunedoara, informând că apreciatul scriitor și dascăl hunedorean Gligor Hașa a trecut în eternitate sâmbătă, 7 martie 2020, la vârsta de 82 de ani.

Vestea a fost adusă chiar de către nepoata scriitorului, Izabela Hașa. „Suntem profund îndurerați de pierderea marelui profesor și scriitor Gligor Hașa, care și-a dedicat întreaga viață literaturii și valorilor naționale. A condamnat viciile sociale într-o manieră autentică, devenind un simbol al rezistenței prin scris. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa!”, a scris Izabela Hașa pe pagina sa de socializare.

Gligor Hașa s-a născut în 1938 în comuna Roșia de Secaș din județul Alba. Absolvent al Facultății de Filologie a Universității din Timișoara,m Gligor Hașa a profesat ca dascăl de Limba și literatura română la o prestigioasă unitate de învățământ din municipiul Deva. Publicist apreciat, a avut colaborări în special în domeniul cultural, cu o serie de publicații locale, regionale și naționale, atât înainte cât și după 1989.

Creația sa literară a fost, de asemenea una deosebit de vastă, în cei aproape 60 de ani căți s-au scurs de la debutul său, consemnat în anul 1962. Volume precum: ”De la Hațeg la Zărand, culegere de folclor”, ”Legende strămoșești”, ”Sceptrul lui Decebal”, ”Răzbunarea gemenilor”, ”Monografia Cetății Deva”, ”Aurul Dacic” ș.a.m.d. ori piese de teatru precum: ”Mingea fermecată”, ”Fata vânătorului” sau scenarii de film precum ”Maris 72”, sunt tot atâte opere literare care au fascinat generații întregi de oameni, iubitori ai culturii scrise.

Întreaga sa carieră literară i-a adus scriitorului Gligor Hașa o serie de binemeritate disctincții și premii, de la ”Trofeul Micului Cititor” și până la Premiul USR.

Trecerea scriitorului și profesorului hunedorean Gligor Hașa în eternitate lasă un gol imens în cultura hunedoreană, însă opera sa și amintirea personalității sale puternice vor rămâne veșnic în amintirea noastră.

Dumnezeul să-l odihnească în pace !