Lovitură de teatru în politica românească. Premierul desemnat și-a depus mandatul.

În plină criză politică, pus în fața perspectivei de a fi validat în Parlament în calitate de Prim Ministru, pe fondul problemelor generate la nivel național de virusul COVID-19, liberalul Florin Câțu a făcut un pas înapoi, depunându-și mandatul de premier desemnat chiar înaintea procedurii de votare a Cabinetului său în Parlament.

”Ieri am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemnat Președintelui României. Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi. Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie. Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi. Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează”, a declarat Florin Câțu.

Președintele României a afirmat că a luat act de decizia premierului desemnat și va decide asupra unei alte nominalizări.

Decizia lui Florin Câțu de a-și depune mandatul este aspru criticată de întreaga clasă politică, gestul fiind considerat drept unul extrem de periculos în contextul situației de criză prin care trece România.