”Povestea apei” de la tehnică la artă

Au trecut deja trei ani de la debutul proiectului pe care compania de apă din Valea Jiului în derulează împreună cu Clubul copiilor și elevilor din orașul Petrila, sub genericul ”Povestea apei”. Acest proiect are drept scop conștientizarea în rândul copiilor a importanței pe care apa și mediul le au în viața oamenilor, dar și acela de a testa inspirația elevilor de la cercurile artistice ale instituției de învățământ partenere pe această temă.

Ajuns la cea de-a treia ediție, proiectul ”Povestea apei” s-a desfășurat zilele trecute la stația de tratare a apei de la Jieț, loc devenit deja familiar pentru elevii de la Clubul copiilor și elevilor, unii participanți la toate edițiile acestuia. Directorul general al Apa Serv, Cristian Ionică, explică faptul că, dacă la edițiile precedente, elevii participanți au fost invitați să se exprime exclusiv artistic, prin realizarea de picturi pe pânză și, mai apoi, pe sticlă, având ca subiect apa, pentru acest an provocarea lansată de cei de la compania de apă s-a dorit a fi o îmbinare între tehnică și artă.

”Dacă la prima ediție a acestui proiect, la care și noi, dar și copiii de la Clubul din Petrila, ținem foarte mult, am învățat de la aceștia tehnici ale picturii pe pânză iar noi le-am fost ghid în prezentarea uzinei de apă, la a doua ediție ne-am bucurat de creațiile copiilor pe sticle de apă iar, la schimb, noi le-am prezentat activitatea laboratorului de analize, anul acesta am simțit cumva că este rândul nostru să le arătăm cum funcționează un sistem de alimentare cu apă și de contorizare, dar și să le arătăm că din componentele acestor sisteme tehnice pot fi realizate mici opere de artă contemporană. Într-un fel i-am provocat pe partenerii noștri în acest proiect la un inedit experiment tehnic și artistic, prin care din combinarea unor piese pe care le folosește zi de zi orice instalator, de la țevi, fitinguri, manometre, apometre, coturi, mufe, respectiv lucruri de care ei nici nu au auzit până în momentul de față, să imagineze și să realizeze propriul lor montaj artistic, iar în același timp, instalatorii noștri i-au făcut să înțeleagă este rostul fiecăreia din aceste piese în angrenajul funcțional al unei instalații de alimentare cu apă potabilă. Ceea ce a ieșit nu poate decât să ne bucure, pe de o parte pentru că micul nostru colț expozițional de la Uzina de apă Jieț s-a îmbogățit cu noi exponate artistice deosebite iar, pe de altă parte, copiii care au participat înțeleg acum mult mai bine activitatea noastră”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Darius Alexandru Iorga, Aurora Mihaela Forgacs, Ana Maria Gârda, Alexandru Florin Murtaza, Dana Maria Hoarcă Codrea și Florin Alexandru Acamenițoaiei, împreună cu profesorul coordonator Radu Chința au fost, anul acesta, parteneri ai celor de la Apa Serrv Valea Jiului în acest proiect inedit. Fiecare dintre aceștia a reușit să demonstreze, grație inspirației și talentului lor dovedit și acum, ca în atâtea și atâtea alte ocazii, că prin inspirație și talent, se poate face artă din orice. Astfel, din piesele din recuzita de lucru a celor de la Apa Serv, s-au născut omuleți de tinichea, roboței dar și alte inedite instalații tehnico-artistice.

Și pentru copii, dar și pentru profesorul coordonator Radu Chința, acest parteneriat este unul apreciat și așteptat, în fiecare an. ”Noi suntem foarte încântați de produsul parteneriatului dintre școală și o întreprindere, iar Apa Serv este una dintre cele mai importante firme din Valea Jiului, mai ales că din partea dumnealor am avut parte întotdeauna de o mare deschidere, iar copiii noștri abia așteaptă acest tip de colaborare care este interesant pentru ei, deoarece află lucruri inedite și utile despre funcționarea sistemului de alimentare cu apă, dar li se oferă și bucuria de a-și demonstra talentul lor artistic într-o zonă atât de frumoasă cum este și cea în care se află Uzina de apă de la Jieț. Eu sunt convins că acest tip de colaborare este în folosul copiilor și de aceea le mulțumesc celor de la Apa Serv pentru efortul lor de a realiza astfel de parteneriate educaționale în care vom încerca și noi să implicăm cât mai mulți copii, chiar dacă așa cum s-a văzut și la acest eveniment, măsurile de siguranță sanitară ne obligă la o serie de restricții și reguli, poate nefirești, dar absolut necesare. Îi felicit pe elevii care s-au implicat în acest proiect al nostru cu cei de la Apa Serv și avem promisiunea gazdelor că și copiii care nu au putut fi prezenți acum vor avea ocazia să participe la următoarele sesiuni ale acestui frumos proiect”, a declarat prof. Radu Chința de la Clubul copiilor și elevilor din orașul Petrila.

Iar speranțele acestuia nu sunt deloc deșarte, deoarece echipa de la Apa Serv Valea Jiului dă asigurări că ”Povestea apei” continuă, iar în cadrul acesteia parteneriatul companiei de apă cu școlile este unul esențial și deja familiar, încât putem considera că, practic, face parte din această frumoasă poveste: ”Povestea apei”.