Arhimandritul Nestor Dinculeană a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în ședința din 25 februarie 2021 pe Arhimandritul Nestor Dinculeană în calitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, post pentru care a candidat și Arhimandritul Gherontie Ciupe.

Noul Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei va purta titulatura ”Hunedoreanul” și este unul dintre cei mai tineri ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Noul Arhiereu vicar, pe numele de mirean Dumitru-Cristian, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, județul Dolj. Între anii 2003-2007 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secția Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeași instituție de învățământ. A urmat cursuri de doctorat, între 2011-2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A obținut o bursă de studiu la Padova-Italia în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obținut titlul de doctor în 2015. În 2009 a fost tuns în monahism și a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 și hirotonisit arhimandrit în 2014.

În 2013, pe o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcția de Consilier Pastoral-Liturgic al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Între 2013-2018 a fost Vicar Administrativ – bisericesc, iar din 2018 ocupă funcția de Vicar administrativ – eparhial. Este de asemenea cadru didactic la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, suplinitor al Preasfințitului Gurie, arhipăstorul Devei și Hunedoarei..

Părintele arhimandrit Nestor este unul dintre cei mai implicați slujitori ai Bisericii, un model pentru mulți preoți, nu doar doctor în teologie dar și un bun cunoscător al problemelor cu care se confruntă comunitatea. Astfel, spre exemplu, în anul 2019 a inițiat demersurile de construcție a grădiniței Episcopiei Devei și Hunedoarei. De asemenea, a inițiat construcția în județul Hunedoara a unui așezământ care va cuprinde un centru cultural-educațional și un centru socio-medical.

Alegerea lui Nestor Dinculeană în calitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei a fost salutată și de către președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, într-un mesaj public transmis noului ierarh. ”Prea Sfinția Voastră, Cu prilejul alegerii Preasfinției Voastre în demnitatea de Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, vă felicităm în numele Consiliului Județean Hunedoara și vă dorim multe împliniri în noua misiune încredințată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Încredințându-vă de toată prețuirea noastră, Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, putere și mult har, pentru împlinirea slujirii la care ați fost chemat. La mulţi şi binecuvântaţi ani!”, a spus președintele CJH, Laurențiu Nistor.

Foto: Basilica.ro