Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care sparg conturi de socializare sau își asumă identitatea altor persoane

Spargerea unui cont de socializare sau asumarea identității unei alte persoane reprezintă infracțiuni potrivit Codului Penal și pot să atragă după sine pedepse aspre.

Majoritatea oamenilor îşi petrec mult timp pe reţelele de socializare, iar activitatea în mediul online s-a accentuat de la startul pandemiei.

ELITÎn acelaşi timp însă, cresc şi riscurile la care se expun. Sunt tot mai multe persoane care încearcă să facă rău şi să acceseze, ilegal, datele altor persoane.

Partea bună e că astfel de fapte sunt sancţionate de legea penală, având tot mai multe pedepse dictate şi în România. O persoană care încearcă să spargă un astfel de cont riscă o pedeapsă cu închisoarea, de la doi la şapte ani.

Pentru infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic, prevăzută şi pedepsită de Codul penal. Instanţele din România, au pronunţat, în ultimii ani, tot mai multe astfel de sentinţe pentru cei care au spart conturile altor persoane.

Spre exemplu, un bărbat a primit doi ani de închisoare cu executare pentru că a spart contul de Facebook al fostei iubite, iar un altul a primit trei ani şi opt luni de închisoare pentru că i-a creat partenerei un profil fals, unde a urcat mai multe poze intime cu aceasta.

În februarie, instanţa supremă a dat o decizie prin care a clarificat aceste aspecte. Cine face un cont de socializare cu datele altei persoane poate răspunde penal, atât timp cât nu are acordul celeilalte persoane.

Răzvan Mureşan, manager la Bitdefender, oferă câteva sfaturi utile. În primul rând, utilizatorii trebuie să evite să aibă o parolă unică, aceeaşi pentru toate conturile, cum mulţi obişnuiesc.

E recomandată o parolă complexă de cel puţin zece caractere, care să conţină litere mari, mici, cifre şi caractere speciale. Poate fi o propoziţie mai repede decât un cuvânt, în care să se folosească @ în loc de ”a” şi altele asemănătoare.

ziarulunirea.ro