Supermarket-urile, interzise în orașe. Apar schimbări și în privința programului din weekend

Un proiect legislativ a fost depus la Parlament ar putea schimba regulile în supermarket. fiind vizat în special programul din weekend al marilor magazine.

Potrivit unui proiect depus în Parlamentul României de doi parlamentari ai Partidului Național Liberal, apar modificări importante. Mai exact, marile magazinele ar putea fi închise duminica, dar se discută și relocarea acestora în afara orașelor, scrie bugetul.ro.

Ce schimbări apar în privința supermarket-urilor

Așa cum se întâmplă deja în mai multe țări europene, orice supermarket ar urma să își închidă porțile în zilele de duminică. În plus, aceste magazine ar trebui să fie mutate la o distanță de cel puțin cinci kilometri față de centrele urbane.

De asemenea, este prevăzut faptul că supermarketurile ar trebui să ofere producătorilor români zone distincte pentru promovarea și vânzarea produselor autohtone, separat de produsele importate.

Potrivit proiectului de lege, marile magazine ar urma să aibă un program săptămânal de funcționare între orele 8-22 de luni până vineri, 8-14 sâmbăta și să fie închise în zilele de duminică.

Această schimbare ar da peste cap obiceiurile românilor, care preferă să facă cumpărăturile în weekend, dat fiind faptul că majoritatea sunt liberi.

Ce beneficii va aduce această schimbare

Potrivit susținătorilor acestui proiect, măsura va ajuta atât magazinele mici, cât și producătorii locali, astfel va fi stimulată economia locală.

În multe alte țări deja este implementată această lege

Deja există țări europene care au implementat această lege. Astfel, există restricții de acest fel în privința programului de funcționare al magazinelor în zilele de duminică, în țări precum Franța, Elveția, Olanda și Spania.

Așa cum este de așteptat, există și nemulțumiri. Unii reprezentanți ai industriei sunt de părere că această schimbare ar putea avantaja magazinele mici și producătorii locali.

De exemplu, în Franța proiectul de lege privind relaxarea reglementării privind programul de duminică al magazinelor a generat o amplă nemulţumire.

În Elveţia, spre exemplu, cantoanele pot aproba anual cel mult patru duminici în care magazinele au program de funcţionare, dar cu condiția ca magazinele deschise să fie numai în marile gări, aeroporturi şi staţii de benzinărie.

În Olanda, magazinele pot fi deschise duminică după-amiază, până la ora 20:00, de 12 ori pe an, cu excepţia acelor zone ale oraşelor care sunt vizitate de turişti, unde magazinele au program normal şi în celelalte zile de duminică.