Consiliul Județean Hunedoara păgubit de fostul prefect cu o parte din sumele cheltuite de Spitalul Județean de Urgență din Deva în pandemie

Comunicat de presă

Consiliul Județean (CJ) Hunedoara se află în imposibilitatea de a recupera aproape 1 milion de lei, sumă cheltuită de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Deva pentru achizițiile de produse în perioada pandemiei de coronavirus.

Autoritățile publice locale și județene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de coronavirus, prin apelul POIM 2014-2020: Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid-19. CJ Hunedoara, împreună cu reprezentații SJU Deva, au făcut demersurile necesare în acest sens identificând achiziții în valoare de 5.295.545,09 lei și solicitând ulterior recuperarea acestei sume.

Reamintim că pe data de 26 martie 2020, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a dispus prin Ordin transformarea SJU Deva în spital Covid-19, blocând astfel activitatea unității spitalicești. Este de notorietate starea critică de tensiune în care s-a aflat personalul angajat al SJU Deva, în urma deciziilor aberante ale conducerii nou instalată. La finalul lunii martie 2020, același prefect a suspendat managerul SJU aflat în funcție și l-a numit, fără a avea competențe în acest sens, pe domnul Silviu Didilescu. După nici o săptămână, acesta a demisionat, iar pe data de 8 aprilie 2020, la SJU Deva a fost instalat management militar. Așadar, sarabanda nereguilor de la SJU Deva a fost declanșată de gestul iresponsabil al fostului prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă.

Revenind la achizițiile pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor cheltuite facem precizarea că pentru o serie de achiziții realizate în perioada 01 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dispus corecții financiare între 25% și 100%. Cu alte cuvinte, sumele cheltuite nu pot fi recuperate, întrucât nu s-a respectat legislația în domeniu.

Spre exemplu, achiziția combinezoanelor de protecție, în valoare de 289.234,26 lei cu TVA, a fost atribuită prin achiziție directă deși valoarea acesteia este peste pragul de achiziție prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achiziție, Autoritatea de Management POIM a întocmit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100%.

Un alt exemplu:  în cazul a trei achiziții de măști de protecție FFP 2 în valoare de 231.990,50 lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri procentuale în valoare de 25%.

Pe lângă aceste achiziții, au fost stabilite alte sume cheltuite care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987,57 lei.

În concluzie, în ciuda eforturilor financiare depuse, CJ Hunedoara poate recupera doar 4.305.944,27 lei din suma totală de 5.295.545,09 lei, bani din bugetul județului Hunedoara cheltuiți de managementul interimar al SJU Deva.