Ce măsuri de prim-ajutor luăm în caz de alergie la mâncare. Intervenția cât mai rapidă, DIFERENȚA dintre viață și moarte

Reacțiile alergice pot pune în pericol viața unei persoane. Vrem să fim alături de voi în situații de prim-ajutor în care primele minute când putem interveni sunt vitale.

Multe din reacțiile alergice la mâncare sunt blânde, însă unele pot fi amenințătoare de viață. Spre exemplu ocul anafilactic este o reacție alergică bruscă și severă, care apare după câteva minute de la expunerea la un aliment alergen.

Există câteva măsuri pe care trebuie să le urmăm în timp ce așteptăm ajutorul de urgență:

– calmați victima și asigurați-o că totul va fi în regulă.
– îndepărtați-o de lângă alergen (în cazul în care acesta a fost identificat);
– administrați un antihistaminic (dacă pacientul poate să înghită și nu a apărut edemul laringian): de obicei sunt recomandate 1- 2 tablete de difenhidramina;
– utilizarea unui bronhodilatator inhalator, în cazul în care apare dispneea
– în cazul în care pacientul se simte amețit, îi este recomandat să se întindă, dar să țină picioarele ridicate deasupra nivelului capului, pentru a suplimenta aportul sangvin cerebral.
– dacă pacientul are la dispoziție un kit de urgență conținând epinefrină și este familiarizat cu utilizarea lui, poate să își injecteze doză utilă.
– în cazul în care pacientul devine inconștient sau nu are puls, persoanele însoțitoare care cunosc manevre de resuscitare cardiorespiratorie trebuie să încerce să îl stabilizeze până la sosirea ambulanței.

În cazul în care pacientul nu este conștient, însoțitorii ar trebui să poată furniza personalului medical informații privitoare la agentul declanșator al crizei, la tratamentul administrat de obicei în aceste situații, precum și la istoricul alergiei.

Sursa – ziarulunirea.ro