Fundația Regală Margareta a României lansează proiectul ”Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale”

Fundația Regală Margareta a României, în calitate de promotor al proiectului „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” a organizat conferința de lansare a acestuia. Evenimentul a avut loc on-line, pe 3 noiembrie, și s-a adresat profesioniștilor din domeniile creative și culturale și categoriilor de grup țintă direct interesate de activitățile derulate în proiect. Conferința a adus în atenția participanților informații despre activitățile și obiectivele proiectului și a inclus și o sesiune de informare despre grupurile țintă vizate și metodologia de aplicare și selecție.

Proiectul Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022, și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România, prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști plastici și muzicieni.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale, creșterea accesului la cultură a publicului și accelerarea inițiativelor antreprenoriale creative și culturale. Proiectul urmărește:

  • Îmbunătățirea competențelor a 30 de profesioniști din domeniile creative și culturale, organizarea unui schimb de experiență pentru specialiștii Fundației, a unui program de mobilitate pentru 30 de artiști debutanți și a unei tabere de creație, pe o perioadă de 8 luni.
  • Creșterea accesului la cultură prin 6 inițiative de artă contemporană adresate publicului larg, un program de mentorat pentru 30 de artiști debutanți, 8 tutoriale video tematice adresate tinerilor, o dezbatere și un ghid de bune-practici, de-a lungul a 12 luni.
  • Consolidarea dezvoltării economice prin derularea unui program de accelerare antreprenorială ce cuprinde workshop-uri și consultanță privind elaborarea de planuri de afacere pentru 120 de beneficiari din sectoare creative și culturale, de-a lungul a 12 luni.

Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție, prin cooperarea bilaterală cu P1 – Nedland Kultur din Norvegia.

Proiectul „Tinere Talente – Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR). Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic.