14 noiembrie| Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2021: Ce tradiții respectă creștinii în această zi

Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut în popor, începe luni, 15 noiembrie, și se va încheia în data de 24 decembrie, astfel, la data de 14 noiembrie credincioșii sărbătoresc Lăsata Secului.

Este ziua în care pe lângă masa bogată, creștinii urmează și alte tradiții și obiceiuri.

Se spune că luând această masă cu familia și prietenii, oamenii apără de boli, dar se asigură că pământurile lor sunt ferite de grindină.

Printre acestea se numără cel care îi va ajuta pe oameni să țină păsările departe de ogoare. Astfel, resturile de la masa de Lăsata Secului se strâng într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară chiar de la prima oră a zilei. Cel care aruncă resturile de mâncare trebuie să spună și Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Tot de Lăsata Secului, oamenii care stau la case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi pentru a alunga spiritele rele. Iar în unele locuri în seara aceasta se trag focuri de armă tot pentru a speria spiritele rele.

Vasele în care s-a gătit în această zi trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung, totuși, în casă să nu intre în acestea.

Cât despre iarna care va veni vom afla mai multe dacă ne uităm cu atenție la pieptul găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul e gras, atunci iarna va fi grea, dar dacă este subţire, iarna va fi uşoară şi vara plină de rod.

Sursa – ziarulunirea.ro