Postul Crăciunului 2021: Mulți români renunță la el pentru că nu au bani. ”În alți ani am mai ținut, dar acum…”

Românii au intrat azi în Postul Crăciunului, dar mulți spun că nu îl vor putea ține din cauza prețurilor uriașe. Pensionarii mărturisesc că nu-și permit să cumpere legume pentru că sunt mult mai scumpe decât carnea sau lactatele. Legumele, fructele, produsele vegetale și cerealele se vând în piețe la prețuri pe care cumpărătorii fideli nu le mai recunosc, relatează Realitatea Plus, citată de DCNEWS. Un kilogram de roșii poate ajunge la 8 lei, iar pentru doar un kilogram de cartofi, putem scoate din buzunare chiar și 4 lei.

Chiar dacă ne-am aștepta să plătim mai puțin pe coșul cu alimente în perioada postului, asta pentru că renunțăm la carne, cei mai mulți oameni spun că nu doar că nu ies mai ieftin, ba chiar scot mai mulți bani din buzunare. Vorbim mai ales de oamenii de la oraș, care nu au legume din grădina proprie. Seniorii care de o viață întreagă țin an de an Postul Crăciunului simt diferența de preț, iar mulți dintre ei chiar au renunțat să țină post anul acesta.

”În alți ani am mai ținut, dar acum… toate s-au scumpit, și ciupercile, și gogonelele, și toate cele…. gogoșarii, castraveții…”, a spus un pensionar.

Întrebat dacă ține post, un alt bărbat, care a spus că păstrează tradiția an de an, a recunoscut că în această perioadă alimentele îl costă mai mult.

Recomandările experților în nutriție

Experții în nutriție ne îndeamnă să încercăm să menținem o dietă echilibrată și cât mai variată în această perioadă, dar și să încercăm să evităm înlocuitorii de carne.

”Ar trebui din abundență să mâncăm legume în această perioadă – legume la cuptor, ciorbe. În perioada postului este important să punem multe texturi diferite, să le amestecăm, ca să fim mai sătui pe o perioadă mai lunga din zi”, a precizat Simona Carniciu, nutriționist.

Totuși, cei mai mulți români nu își permit să mănânce ca la carte. Alimentele tot mai scumpe par să le pună bețe în roate și nu îi lasă să urmeze sfaturile specialiștilor. O alimentație echilibrată costă pe măsură, iar mulți pensionari români trăiesc la limita existenței și nu fac față valului de scumpiri din 2021.

Sursa – ziarulunirea.ro