Ce taxe plătesc pensionarii care realizează venituri ca PFA: Ce contribuție NU se plătește

Pentru anul 2021, orice persoană fizică autorizată (PFA) trebuie să plătească în mod obligatoriu impozitul pe venit, cota fiind de 10%. În funcție de nivelul veniturilor obținute, se mai plătesc contribuții pentru pensie (CAS) și pentru sănătate (CASS).

În cazul pensionarilor se datorează următoarele contribuții:

– impozit pe venit – 10%;

– CASS: este obligatoriu doar în situația în care veniturile realizate depășesc 12 salarii minime brute pe economie (2.300 de lei), respectiv 27.600 de lei.

Cota CASS este de 10%. Astfel, la un venit anual de 27.600 de lei contribuția datorată la sănătate va fi de 2.760 de lei. De asemenea, trebuie specificat că CASS-ul se plătește proporțional cu veniturile realizate, nu la o bază de venit aleasă de contributor. Spre exemplu, pentru venituri anuale de 100.000 de lei, trebuie plătit un CASS de 10.000 de lei.

Ce contribuție NU se plătește

Persoanele fizice autorizate care sunt și pensionari sunt scutite de la plata CAS-ului (contribuția la pensii).

Baza legală o reprezintă art. 150 din Codul fiscal care stipulează că ”Persoanele fizice asigurate în sistemele proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit.b și b1”.

Sursa: dcbusiness.ro