Festivalul ”Crinul de piatră din Parâng” și-a desemnat laureații ediției a patra

Cea de-a patra ediție a festivalului-concurs ”Crinul de piatră din Parâng”, desfășurat în zilele de 11 și 12 decembrie 2021 la Sala de marmură a Primăriei municipiului Petroșani și-a desemnat laureații.

Evenimentul, organizat de Asociația Culturală ”Lirica” din Petroșani, sub coordonarea inimoșilor promotori ai educației și culturii artistice, prof. Tiberiu Coconeț și soția acestuia, Jana Coconeț, a adus în fața juriului și a publicului peste 100 de concurenți, tineri artiști din Valea Jiului, dar și din alte zone ale țării și din Republica Moldova. Un juriu format din oameni cu certe valențe în domeniul artei spectacolului, de la prof. Tiberiu Coconeț, fiica acestuia, prof. Gabriela Coconeț și nepotul Tudor Sima (prezent anul acesta în festival în calitate de membru consultativ al juriului copiilor) și până la apreciații dascăli și promotori ai cântecului popular românesc Lili Lascău, Andreea Silochi, Rodica Popa Comăniciu, Maria Cioica, Iuliana Petra sau Mircea Petruț și încheind cu apreciatul actor Mihai Sima, au evaluat evoluția fiecărui concurent.

 

 

 

Celor mai buni dintre concurenți, pe categorii de vârstă și secțiuni de concurs (muzică populară, muzică ușoară, muzică instrumentală, muzică clasică) le-au fost înmânate diplome și medalii, iar laureaților fiecărei secțiuni le-au fost atribuite și trofeele festivalului. Câștigătoarea Marelui Premiu și a trofeului ”Crinul de piatră din Parâng” din acest an a fost desemnată solista Sara Văduva din Petroșani, membră a Asociației Culturale Lirica. Alături de acestea, laureați ai trofeelor pe secțiuni  sunt: Mugurel Andone (din Petroșani, la secțiunea Muzică instrumentală), Ioan Gordiță (din Alba Iulia, la secțiunea Folclor) și Ana Maria Alb (din Alba Iulia, laureat al trofeului special ”prof. Tiberiu Coconeț). ”A fost o ediție cu foarte mulți concurenți dar și cu o valoare artistică ridicată, fapt care a făcut destul de dificilă misiunea juriului. În final, cred că toți cei prezenți la acest eveniment artistic au avut de câștigat, dincolo de trofee, medalii, diplome și premii, în primul rând prin oportunitatea de a putea evolua pe o scenă artistică, în fața unui juriu profesionist și în fața unui public admirabil. Tuturor, le mulțumim pentru că au dat viață acestei noi ediții a festivalului nostru, unul care-și propune să descopere și să încurajeze tinerii care studiază muzica și care-și doresc să dezvolte o carieră artistică”, a declarat prof. Tiberiu Coconeț, președintele Asociației Culturale ”Lirica” Petroșani.

În același timp, eforturile depuse de familia Tiberiu și Jana Coconeț în organizarea acestui festival, dar și altor manifestări culturale similare care au loc la Petroșani, au fost apreciate de toți cei prezenți, precum și de Asociațiunea Transilvană pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român ”Astra” – Despărțământul Astra ”Aurel Helea” din Alba Iulia, care prin președintele său, actrița prof. Maria Cioica, le-a înmânat Janei Coconeț și lui Tiberiu Coconeț câte o diplomă de excelență privind calitatea evenimentelor cultural-artistice organizate sub auspiciile Asociației Culturale ”Lirica”.

În cele două zile de festival, pe lângă spectacolul artistic oferit de competitori, publicul a avut ocazia de a-i admira și aplauda o seamă de artiști precum Rodica Popa Comăniciu, Andreea Silochi, Tudor Sima, Andrada Cinazan, Anca Rotaru, Larisa Banciu, Andrei Ititesc, Cristian Sabău, Alexandru Dragotesc, Mugur Androne, Andreea Ititesc și Maria Cealnîc (deținătoarea trofeului din 2020), care au urcat pe scenă în calitate de invitați ai Festivalului ”Crinul de piatră din Parâng”.

Tuturor, felicitări și sinceră admirație !