Propunere: Salariații să se bucure de o nouă zi liberă în ajunul Crăciunului

Ziua de 24 decembrie ar putea deveni și ea zi de sărbătoare legală, în care salariații să nu meargă la muncă, potrivit unei propuneri legislative înregistrată recent la Senat. Astfel, numărul liberelor legale dintr-un an ar putea ajunge la 16.

Conform propunerii legislative de la Senat, se dorește modificarea articolului din Codul Muncii care enumeră zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, astfel încât ziua de 24 decembrie să fie și ea inclusă.

Dacă modificările propuse vor fi adoptate, art. 139 din Codul Muncii se va modifica, iar ajunul Crăciunului va fi inclus în lista liberelor legale.

În România, Codul Muncii prevede un număr de 15 zile care sunt considerate a fi sărbători legale, iar potrivit inițiatorilor, în țara noastră numărul acestora este cel mai mic, comparativ cu alte state europene.

Totodată, legislația românească nu permite compensarea zilelor de sărbătoare care pică în weekend, cu zile libere nelucrătoare care pot fi luate ulterior.

În acest an, doar nouă zile din totalul de 15 zile nelucrătoare vor pica în intervalul luni – vineri al săptămânii.

Potrivit legislației, angajații ce nu-și pot întrerupe activitatea în aceste zile libere trebuie să primească fie zile libere, ce se vor acorda în următoarele 30 de zile, fie un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu acordă zile libere sau compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.

Atenție! Ca să se aplice, propunerea trebuie să fie votată de Parlament, să fie promulgată de președintele țării și să fie publicată în Monitorul Oficial.  

Sursa – avocatnet.ro