CODUL MUNCII va fi actualizat în 2022. România obligată să introducă un nou tip de concediu și să modifice forma contractului de muncă

În anul 2022 Codul muncii va fi actualizat. Introducerea unui nou tip de concediu și modificarea formei contractului de muncă reprezintă două dintre directivele asumate de România. În calitate de membră a Uniunii Europene țara noastră este obligată să modifice Codul muncii până în luna august a anului 2022.

În conformitatea cu legislația europeană, autoritățile de la București trebuie să modifice Codul muncii până în data de 2 august a anului curent. Este vorba de introducerea în România a două directive europene care nu sunt opționale.

Directiva europeană 1158/2019 obligă România, până la începutul lunii august la introducerea concediului de îngrijitor, dar totodată și la modificarea conținutului contractelor individuale de muncă

Astfel, salariații care au rolul de îngrijitori ai rudelor cu probleme medicale grave vor putea beneficia de un concediu plătit de 5 zile lucrătoare pe an. Legislația locală va putea stabili și alte perioade de referință (de exemplu, raportat la numărul de persoane aflate în îngrijire sau la numărul de cazuri) și va putea introduce condiții suplimentare pentru exercitarea acestui drept.

Modificarea conținutului contractelor de muncă se traduce printr-o obligație a angajatorilor de a furniza în scris mai multe informații decât în prezent cu privire la raporturile de muncă. Din acest punct de vedere, majoritatea elementelor din această informare se regăsesc deja, în România, în Codul muncii și fac parte din contractul individual de muncă, există însă și anumite aspecte care se vor modifica sau care vor fi nou-introduse.

Sursa – ziarulunirea.ro