Minivacanța de PAȘTE 2022: Zile LIBERE de Paștele Ortodox și Paștele Catolic

De câțiva ani de zile, în România s-a stabilit că liberele legale de Paște care se dublează, adică acordate atât pentru Paștele catolic 2022, și pentru Paștele ortodox 2022, se recuperează ulterior. Cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile trebuie să fie recompensați de către angajator.

Angajații de la stat sau privat se bucură în acest an de patru zile libere cu ocazia Paştelui, fiind incluse atât Vinerea Mare, cât și a doua zi de Paște.

Anul acesta Paștele ortodox pică pe 24 aprilie. Astfel, zile libere vor fi patru: pe 22 aprilie 2022 – Vinerea Mare, în 24 şi 25 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte

Paștele catolic se sărbătorește cu o săptămână înainte, pe data de 17 aprilie 2022, iar zilele libere sunt 15 aprilie – Vinerea Mare și 17 plus 18 aprilie – prima şi a doua zi de Paşte.

Începând din anul 2020 angajații care beneficiază de libere și de Paștele catolic cât și de Paștele ortodox trebuie să recupereze zilele libere primite suplimentar conform programului pe care angajatorul il stabilește.

Chiar dacă în Codul muncii este prevăzut faptul că salariaţii au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale naţionale, anumite categorii de angajaţi trebuie să se prezinte la muncă şi de Paşte. E vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de situații, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Credincioșii catolici sărbătoresc Paștele cu o săptămână înaintea creștinilor ortodocși. Astfel, Paștele catolic va avea loc la data pe 17 aprilie 2022, atunci când ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor.

Creștinii catolici se pot bucura de trei 4 libere ca să sărbătorească Paștele catolic, mai exact, vinerea dinaintea Paștelui, dar și prima și a doua zi de Paște.

Astfel, angajații care sărbătoresc Paștele catolic 2022 vor avea liber vineri, 15 aprilie, duminică 17 aprilie, dar și luni, 18 aprilie 2022.

Sursa – ziarulunirea.ro