Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice, sărbătorită în Hunedoara, județul privilegiat din această perspectivă

Județul Hunedoara este în mod categoric unul privilegiat în ceea ce privește prezența pe teritoriul său nu a a numeroase monumente și vestigii istorice, dar și a valorii inestimabile a acestora. Așa cum bine remarcă și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, aproape că nu există localitate din acest județ care să nu aibă pe teritoriul ei un sit arheologic sau un monument istoric ori clădiri care să merite statutul de monument istoric.

În acest context, Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice este marcată, în județul Hunedoara, ca un eveniment de importanță deosebită. ”Este o mândrie pentru noi, hunedorenii, dar și o mare responsabilitate aceea de a avea în grijă monumente valoroase care ne definesc ca neam. Avem datoria să le conservăm, să le protejăm, să le punem în valoare așa cum se cuvine, pentru ca generațiile viitoare să nu-și uite trecutul și rădăcinile”, spune Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Acesta apreciază că, în acest context, și Consiliul Județean Hunedoara are, la rândul său, o mare responsabilitate în ocrotirea monumentelor și a siturilor, în special a celor pe care le are în grijă. Și acestea nu sunt puține. ”Mă gândesc aici la cele două capitale antice, Sarmizegetusa Regia dacică și Ulpia Traiana Sarmizegetusa romană, unde se și derulează în prezent proiecte de conservare și punere în valoare a unora dintre vestigii. În proprietatea și grija noastră se află încă patru cetăți dacice, parte a ansamblului fortificat înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru care am luat și primele măsuri de protecție și pază. Apoi, ar trebui să amintesc de Castelul Nopcsa de la Săcel, restaurat de noi pe fonduri guvernamentale, de Panteonul Moților de la Țebea, loc de pelerinaj pentru românii de pretutindeni, dar și de Ansamblul Mina Petrila, monument de arhitectură industrială pe care avem de gând să-l redăm publicului larg”, a declarat președintele CJH, Laurențiu Nistor.

La fel de importante sunt, în opinia acestuia, și celelalte monumente emblematice din județ, aflate în grija altor autorități. Putem aminti aici de așezările, castrele și termele romane, de bisericile de piatră din Țara Hațegului și Țara Moților, despre bisericile de lemn care împânzesc Valea Mureșului, Ținutul Pădurenilor sau Țara Zarandului, toate monumente de arhitectură medievală. Lor li se adaugă Castelul Corvinilor, Cetatea Deva, Cetatea Colț sau Cetatea Mălăiești, devenite deja puncte de atracție pentru vizitatori din toată lumea.

”Grija față de această zestre neprețuită implică o muncă uriașă, dar am încredere că specialiștii pe care îi am alături știu ce au de făcut, știu cum să pună în valoare tot acest patrimoniu excepțional pe care l-am moștenit! Tuturor celor implicați în acest domeniu al prezervării și valorificării patrimoniului, le doresc succes și putere de muncă! Iar pe dumneavoastră vă invit să cunoașteți Hunedoara și altfel, descoperindu-i monumentele istorice și locurile vechi care ne poartă, ca într-o poveste, din preistorie până în zilele noastre”, a transmis Laurențiu Nistor, președintele CJH, cu prilejul Zilei Internațională a Monumentelor și Siturilor Istorice.

La rândul său, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram arată că, în prezent, preocupările Consiliului județean Hunedoara față de punerea în valoare a monumentelor și siturilor istorice aflate în administrarea acestei instituții este dată inclusiv de investițiile care au loc în prezent pentru valorificarea la capacitate maximă a acestora. ”În opinia mea, județul Hunedoara are cel mai valoros patrimoniu istoric din România. Nu mă refer aici doar la numărul monumentelor – suntem, din acest punct de vedere, pe locul al II-lea în țară. Ceea ce contează cu adevărat este reprezentativitatea acestor monumente. În ceea ce privește CJH, în administrarea noastră avem capitalele Regatului Dac și Daciei Romane  și în curând veți avea, sper, o surpriză plăcută legată de cele două capitale, Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde derulăm o serie de programe de investiții. Renovăm Castelul Nopcsa, construim un Muzeu al Civilizației Dacice la Orăștie, vor fi restaurate amfiteatrul de la Ulpia Traiana și castrul Micia. La multe dintre acestea deja se lucrează, iar anii următori vor însemna, în viziunea Consiliului Județean Hunedoara, o explozie a interesului turistic pentru județul Hunedoara, interes care oricum se află în creștere. Cunosc îndeaproape multe monumente ale județului și sperăm să le aducem la o nouă viață. Sau cum spuneau studenții vechilor universități medievale (dacă tot este vorba de monumente!) – Vivat! Crescat! Floreat!  Le doresc la mulți ani și putere de muncă tuturor celor implicați într-un fel sau altul în activitatea de punere în valoare a acestor monumente – muzeografi, cercetători, manageri, personal administrativ!”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Pentru buna administrare a patrimoniului istoric, a monumentelor și siturilor aflate în grija sa, CJH a decis, încă de anul trecut, înființarea unei direcții speciale în cadrul instituției.