Aproape jumătate de milion de asigurări RCA emise de City Insurance expiră astăzi: Ce sancțiuni riscă cei care nu au încheiat o nouă poliță

La finalul zilei de miercuri, 11 mai, aproape 500.000 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance vor expira, chiar dacă perioada lor de valabilitate depășește data menționată.

Conform Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), astăzi, când se va produce denunțarea automată a contractelor, vor mai fi în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.

Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de A.S.F. pe numele societății SAR City Insurance S.A. pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare.”

Potrivit comunicatului ASF de săptămâna trecută, posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuiau să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022.

Cei care nu au încheiat o nouă poliță RCA sunt pasibili de sancțiuni în concordanță cu legile în vigoare. Amenda pentru absența unei asigurări RCA este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Totodată, în baza Codului Rutier, Poliția poate decide reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022 pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

Persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate. Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Sursa: digi24.ro