Asigurarea Cartea Verde: Cum trebuie folosită atunci când călătoriți cu mașina în alte țări

Vara și-a făcut deja simțită prezența și odată cu ea începe și sezonul vacanțelor. Pentru că foarte mulți români aleg să călătorească cu autoturismul personal în vacanțele din străinătate e indicat să studieze înainte modul de folosire al asigurărilor auto.Ce este Cartea Verde de asigurare auto

În primul rând trebuie să reținem faptul că o asigurare obligatorie auto (RCA) implică în mod automat și emiterea unei asigurări tip Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Acest document acoperă și Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveția sau Serbiei, iar pentru acest act nu se percepe o primă de asigurare suplimentară.

Unele societăți de asigurare pot să ofere acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l eliberează odată cu asigurarea RCA și pentru alte state, însă acest aspect nu este obligatariu conform normelor din România.
Cum procedăm dacă vrem să călătorim cu mașina în țări din afara UE

Dacă vom circula cu autoturismul într-o altă țară decât cele enumerate mai sus (Moldova, Turcia, Albania etc.) sau doar tranzităm o astfel de țară trebuie să verificăm în prealabil ca simbolul țării respective să nu fie tăiat de pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-am primit atunci când a fost încheiată asigurarea RCA.

Dacă simbolul țării care vă interesază este barat/tăiat, atunci va trebui să încheiați la un asigurător din România o asigurare Carte Verde distinctă față de asigurarea RCA pe care o dețineți, care să fie valabilă în acea țară pe perioada deplasării.
Cum folosim Cartea Verde dacă are loc un accident auto în străinătate

În principiu procedurile sunt asemănătoare cu cele din România dacă a avut loc un accident rutier fără victime: se completează cu atenție toate rubricile formularului Constatare amiabilă de accident și șoferul trebuie să se asigure că și celălalt conducător auto a completat corect toate rubricile.

În documentele încheiate (Constatare amiabilă de accident sau Proces-verbal), trebuie să fie indicat în mod expres
numărul de înmatriculare al vehiculului, marca, tipul și culoarea acestuia, numărul/seria documentului de asigurare
Carte Verde dacă există și perioada de valabilitate a acestuia, precum și societatea de asigurare.

Este recomandat să facem poze acestor documente și să încercăm să fotografiem și zona unde a avut loc incidentul, precum și autoturismele implicate cu numerele de înmatriculare cât mai vizibile.
Soluționarea dosarului de daune

Dacă șoferul cu mașina înmatriculată în România nu este cel vinovat de accident, aceste trebuie să se adreseze asigurătorului RCA al vehiculului sau Biroul Asiguratorilor din România (BAAR) după întoarcerea în România pentru soluționarea dosarului de daune dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spațiul Economic European.

Dacă un șofer cu mașina înmatriculată în România este vinovat de producerea unui accident rutier ușor va urma procedurile pentru completarea documentului de Constatare amiabilă și va oferi celuilalt șofer o copie după documentul de asigurare Carte Verde, după talonul auto și carnetul de conducere

După aceste proceduri va contacta asiguratorul și va urma cerințele societății de asigurare pentru rezolvarea acestei situații.

Sursa: impact.ro