În Valea Jiului apa potabilă nu se raționalizează!

O frântură de înțelepciune spune că oamenii prețuiesc cu adevărat apa, abia atunci când nu mai au acces la aceasta. Adevărul din spatele acestor cuvinte îl vedem cât se poate de clar acum, când seceta teribilă care s-a abătut în ultimele luni și asupra țării noastre, a determinat autoritățile să impună raționalizarea consumului de apă potabilă în aproape 75% din țară.

Din fericire, Valea Jiului și chiar întregul teritoriu al județului Hunedoara se înscriu în procentul de 25% din suprafața României în care nu este necesară o astfel de măsură, având în vedere faptul că există suficiente resurse de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii din cea mai mare parte a localităților județului, care sunt racordați la sistemul public de apă potabilă.

În Valea Jiului, după cum dă asigurări chiar directorul general al Apa Serv Valea Jiului, ing. Cristian Ionică, o eventuală raționalizare a consumului sau o restricționare a furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă nu este necesară, cel puțin pe termen scurt și mediu. ”Nu știm ce se va întâmpla pe termen lung și nu putem prognoza noi cum va evolua seceta în perioada următoare. Dar ceea ce putem spune, la acest moment, pe baza datelor pe care le avem și a situației în care ne aflăm, vă pot spune că sursele noastre de alimentare cu apă sunt suficiente pentru a asigura, fără nici un fel de problemă, întregul necesar de consum de apă potabilă, în toate localitățile Văii Jiului, atât pentru consumul casnic, cât și pentru consumul industrial”, afirmă ing. Cristian Ionică, director general al Apa Serv Valea Jiului.

Acesta precizează că barajul de la Valea de Pești, care constituie principala sursă de apă pentru Apa Serv Valea Jiului este la capacitate bună, chiar dacă nivelul apei este în scădere cu circa un metru și jumătate. În plus, și pe partea de est a Văii Jiului, sistemul de alimentare cu apă potabilă este acum unul interconectat la nivelul magistralelor de aducțiune, astfel încât chiar și atunci când nu se poate da apă din sursele Taia sau Zănoaga, aflate acum în plin proces de reabilitare, necesarul de apă potabilă pentru consumul din Petrila și Petroșani este asigurat din uzina de apă de la Jieț.

În următoarele luni, în condițiile în care seceta persistă, este însă posibil să apară mici probleme legate de presiunea apei, îndeosebi la etajele superioare ale blocurilor de locuințe mai înalte, dar nici acest inconvenient nu va fi resimțit de către abonații companiei de apă din Valea Jiului.

Nici în celelalte localități din județul Hunedoara nu există îngrijorare cu privire la furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, care reprezintă acționarul majoritar (CJH) în conducerea celor doi operatori ai serviciilor publice de apă și canalizare din județ, apreciază că și Apa Prod SA Deva are surse suficiente de apă, astfel încât județul este ferit deocamdată de o posibilă raționalizare a consumului de apă.

În același timp, Costel Avram readuce în atenție cât de importante sunt investițiile realizate în ultimii ani, dar și cele aflate acum în execuție precum și cele pregătite pentru perioada imediat următoare, investiții prin care cei doi operatori de apă și-au redus simțitor pierderile de apă din rețelele de aducțiune și de alimentare și au crescut eficiența stațiilor de tratare a apei, care pot funcționa acum fără întrerupere, indiferent de condițiile meteorologice.

În acest sens, un exemplu edificator îl reprezintă chiar cele două stații de tratare a apei din Valea Jiului, de la Valea de Pești și Jieț, care nu au mai necesitat oprire de la finalizarea investițiilor în modernizarea acestora, realizate cu fonduri europene. ”Pe fondul secetei, dar și al ploilor torențiale, cu căderi de cantități mari de apă în termen scurt, crește considerabil turbiditatea apei în  captări și în stațiile de tratare, ceea ce reprezintă cea mai mare provocare pentru noi, în activitatea de potabilizare a apei. Ca să aveți o idee, pot să vă spun că, dacă în mod normal, lucrăm în stațiile de tratare cu niveluri ale indicatorului de turbiditate a apei la cifra 100, în ultimele zile, ca urmare a ploilor torențiale care au căzut în Valea Jiului, am avut în stație și turbidități de 900 adică de aproape 10 ori mai mari. Noile echipamente ne permit însă să acționăm corespunzător, astfel încât să furnizăm în sistemul de alimentare a populației, apă potabilă”, a mai arătat Cristian Ionică, director general al Apa Serv Valea Jiului.

Faptul că Valea Jiului și județul Hunedoara nu au în prezent probleme în ceea ce privește asigurarea alimentării cu apă potabilă nu înseamnă însă că apa poate fi consumată cu risipă. Autoritățile îndeamnă oamenii la un consum rațional, pentru a nu se ajunge în situația în care deja se află aproape 75% din populația României și o bună parte din cea a Europei și a lumii.