Termocentrala Mintia nu prezintă interes pentru investitorii în energie

Prima strigare a licitației organizate pentru vânzarea termocentralei de la Mintia (jud. Hunedoara) s-a soldat cu un eșec. Nici un investitor în domeniul energetic nu s-a arătat interesat de achiziționarea acestui obiectiv, cu toate că, la momentul anunțului făcut de Complexul Energetic Hunedoara privind vânzarea acestui obiectiv, se arăta că există mai mulți investitori din țară și din străinătate interesați de acest lucru.

Pentru licitația organizată de administratorul judiciar al CEH, SC Expert Insolvenţă SPRL, în data de 15 iulie 2022 nu se va prezenta însă nimeni, având în vedere că, până la termenul limită din 12 iulie 2022 nu a depus însă nimeni nici o ofertă. Administratorul judiciar al CEH, Emil Gros a declarat că licitația se va ține, chiar și în aceste condiții, urmând ca în procesul verbal ce se va încheia cu acel prilej să se consemneze situaţia de fapt. Vom relua licitaţia, așa cum am anunțat, la acelaşi preţ, de 91,23 milioane euro, fără TVA, pe data de 29 iulie, la sediul CEH din Petroşani. În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în 12 august şi ulterior în 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie, aşa cum au aprobat creditorii societăţii”, a declarat Emil Gros.

Termocentrala Mintia face parte din CEH şi este compusă din terenuri în suprafaţă de 329,8 ha şi construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente. Aceasta a fost oprită în luna martie 2021 în urma lipsei de cărbune, după care statul român a luat decizia de a scoate la vânzare acest obiectiv. Printre condiţiile impuse de Ministerul Energiei companiei care va achiziţiona termocentrala se află şi obligativitatea realizării unei noi capacităţi energetice de 800 MWh în bandă pe gaz metan şi energie regenerabilă până la finele anului 2026.