A VII-a ediție a evenimentului patriotic ”De la Război la Marea Unire” are loc sâmbătă, 20 august 2022 la Pasul Vîlcan

Cetățenii municipiului Vulcan, dar și toți iubitorii de istorie și oamenii cu spirit patriotic sunt invitați sâmbătă, 20 august 2022, de la ora 11,00 în Pasul Vîlcan, unde va avea loc ediția a-VII-a a evenimentului intitulat „De la  Război la Marea Unire”, eveniment consacrat luptelor bravilor ostași români din Primul Război Mondial, care au avut loc pe aceste meleaguri și care au constituit primul pas spre crearea României Mari, la 1 Decembrie 1918.

Evenimentul se va desfășura la Memorialul Eroilor Primului Război Mondial din Pasul Vîlcan, situat la cota 1621 metri, chiar pe vechea graniță a Țărilor Române și a Imperiului Austro-Ungar. Aici vor avea loc, în prezența autorităților locale și județene, dar și a membrilor Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”, ai Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” dar și ai societății civile din Valea Jiului, o serie de ceremonii militarii și religioase, evocări istorice, lansări de carte și depuneri de coroane și jerbe de flori.

”Istoria acestor locuri este presărată cu fapte eroice pe care avem datoria să nu le dăm uitării, să le prețuim și să le onorăm pe măsura jertfei celor care și-au dat viața pentru idealul unității naționale a românilor. Vă invit să veniți din nou la Memorialul Eroilor din Pasul Vîlcan, dar și la celelalte ceremonii pe care le organizăm la Vulcan în memoria eroilor căzuți în Marele Război al Reîntregirii pe meleaguri vulcănene”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Acesta a precizat că pentru participanții la acest eveniment, telegondola va funcționa în cursul zilei de sâmbătă, 20 august, gratuit, iar Primăria pune la dispoziție microbuze pentru transportul de la stația de sosire a telegondolei până la Memorialul Eroilor, locul de desfășurare al evenimentului.

Evenimentul cultural-patriotic ”De la Război la Marea Unire” are loc în fiecare an, din 2016 încoace, în prima sâmbătă de după sărbătoarea religioasă a Praznicului Adormirii Maicii Domnului, în organizarea Primăriei și Consiliului local al municipiului Vulcan, și marchează momentul în care (în noaptea de 27/28 august 1916) Armata Română a pătruns în Transilvania în încercarea de a dezrobi vechiul pământ intercarpatic de sub stăpânirea străină. Tot cu sprijinul autorităților locale din municipiul Vulcan, dar și al unor bravi patrioți locali, pe linia de front de la cota 1621 metri din Pasul Vîlcan, a fost ridicat un Memorial care cuprinde pe lângă o Cruce a Eroilor, busturile Regelui Ferdinand I Întregitorul, Reginei Maria a României, generalilor Dumitru Cocorăscu, Ion Dragalina, Ioan Culcer, ale ofițerilor Gheorghe Tătărescu și Emil Popovici și ale subofițerului Ecaterina Teodoroiu.