Vreme frumoasă, porți larg deschise și surprize la Ziua Porților Deschise de la Sarmizegetusa Regia!

Sute de turiști din întreaga țară s-au putut bucura, din nou, sâmbătă, 20 august 2022, de ”Ziua Porților Deschise” la unul din cele mai importante obiective turistice din județul Hunedoara: situl dacic de la Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei.

Grație ofertei făcute de Direcția Generală pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara (DGAMPT), administratorul monumentului istoric din străvechea Capitală a Daciei, turiștii au avut parte, cu acest prilej, nu doar de intrare gratuită, ci au beneficiat și de tururi ghidate gratuite, oferite de specialiști în arheologie și, în plus, au putut vedea cele mai recente descoperiri făcute în cadrul sitului arheologic. ”Un nou edificiu pe terasa a X-a şi o parte din vechiul zid de susţinere al nivelului superior au ieşit la iveală în această vară, în urma cercetărilor arheologice din fosta capitală dacică. Din 25 iulie, specialişti de la trei muzee lucrează în două puncte ale sitului inclus în patrimoniul UNESCO. Ne bucurăm că le-am putut prezenta aceste noi descoperiri turiștilor care au ales să petreacă o zi în cetatea dacică Sarmizegetusa Regia în această zi a ”porţilor deschise”, a declarat Radu Barb, directorul DGAMPT Hunedoara.

Acesta a arătat că, de altfel, ”Ziua Porților Deschise”, eveniment organizat de DGAMPT Hunedoara, împreună cu Consiliul județean Hunedoara, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Județean Mureș Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Cluj Napoca a avut ca scop principal tocmai promovarea sitului arheologic Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și prezentarea rezultatelor cercetării arheologice din campania de cercetare sistematică a anului 2022.

Cercetarea arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, propusă de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Ministerul Culturii, porneşte de la premisa valorii inestimabile ştiinţifice şi culturale a acestor situri, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Programul are în vedere intensificarea cercetărilor arheologice (săpături şi investigaţii pluridisciplinare) pentru sporirea informaţiei ştiinţifice privind monumentele şi locuirea dacică din Munţii Orăştiei. De asemenea, programul urmărește realizarea unei baze materiale solide a cercetării arheologice pentru viitorul imediat pe termen mediu şi lung, pentru a asigura o continuitate a acestei cercetări, implicit îmbunătăţirea calităţii actului ştiinţific.

Scopul final al programului este punerea în valoare a acestor monumente, conform standardelor internaţionale şi includerea lor, într-o manieră adecvată, în circuitul turistic şi cultural, atât la nivel național cât și internaţional.

Campania de cercetare arheologică 2022 a început în 25 iulie, se încheie în 22 august și este finanțată de către Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.

Foto: Remus Suciu/DGAMPT Hunedoara